در دنیای ارتباطات دیجیتال، ماژولهای مختلفی برای تسهیل و بهینهسازی انتقال دادهها وجود دارد. یکی از این ماژولها، ماژول SFP (Small Form-factor Pluggable) است که نقش بسیار مهمی در شبکههای مدرن ایفا میکند. در این مقاله به بررسی جزئیات ماژول SFP خواهیم پرداخت و جوانب مختلف آن شامل تعریف، انواع sfp و انواع ماژول فیبر نوری، کاربردها، مزایا و معایب، روشهای نصب و نگهداری، و تأثیرات آن بر روی شبکههای امروزی را مورد تحلیل قرار خواهیم داد. همچنین به مقایسه ماژول SFP با سایر ماژولها و استانداردهای شبکه پرداخته خواهد شد. هدف از این مقاله، افزایش آگاهی و اطلاعات در مورد ماژول SFP و اهمیت آن در زیرساختهای شبکهای است.
فهرست موضوعات
ماژول SFP چیست؟
هرچه اینترنت و جهان تکنولوژی جلوتر میرود، نیازهای جدیدی نیز در پیچوخمهای تکنولوژی پیدا میشود. شاید شما هم اگر با متخصصان کامپیوتر همصحبت شده باشید نام ماژول SFP را شنیده باشید. ماژول اس اف پی (SFP) در یک تعریف غیرتخصصی قطعهای گفته میشود که مانند یک انتقالدهنده، دادههای سریال الکتریکی را دریافت میکند و بهصورت دادههای نوری تحویل میدهد. جالب است بدانید که ماژول SFP این فرآیند را بهصورت برعکس نیز انجام میدهد و میتواند دادههای نوری را به اطلاعات الکتریکی تبدیل کند. به همین جهت نیز در انگلیسی Transceiver یا فرستنده و گیرنده خوانده میشود.
تعریف ماژول SFP
ماژول SFP یک نوع ماژول قابل تعویض است که برای انتقال دادهها از طریق فیبر نوری یا کابلهای مسی طراحی شده است. این ماژولها به طور معمول در سوئیچها، روترها و سایر تجهیزات شبکهای استفاده میشوند. SFP به عنوان یک رابط برای اتصال و انتقال سیگنالهای نوری یا الکتریکی عمل میکند و امکان توسعه و گسترش شبکهها را فراهم میآورد.
⏲ زمان تخمینی مطالعه: 7 دقیقه
انواع ماژول فیبر نوری (انواع sfp )
ماژول SFP مدل 1000 BASE – SX
این نوع از “ماژول SFP” مخصوص مسافتهایی است که در بازهی نیم کیلومتر تا یک کیلومتر باشند. این نوع از ماژول SFP فیبرهای نوری مالتی مد با طول موج 50 میکرومتر را بهراحتی ساپورت میکند.
ماژول SFP مدل 1000 BASE – LX
اگر برای شبکههای فیبر نوری سینگلمود یا همان تکحالته به دنبال ماژول میگردید، همین ماژول راستهی کار شماست. این نوع از ماژول و SFP به شما این امکان را میدهد که شبکهی فیبر نوری سینگلمود را تا مسافت 10 کیلومتری نیز هدایت کنید. علاوه بر این، مدل 1000 BASE – LX این ماژول میتواند تا فاصلهی 550 متر نیز فیبرهای مالتیمود را پشتیبانی کند.
ماژول SFP مدل 1000 BASE – EX
این نوع از ماژول SFP، برای مسافتهای چند ده کیلومتری است. یعنی حتی از ماژول مدل LX نیز قویتر است. این مدل میتواند تا مسافت حدود 40 کیلومتری، شبکههای فیبرنوری سینگلمود یا تکحالته را پشتیبانی کند. اگر برای ارتباطات کنشی – واکنشی (BACK TO BACK) از آن استفاده میکنید، در نظر داشته باشید که باید یک آداپتور مخصوص را نیز بر دو سر آن وصل کنید تا بدین ترتیب از قدرت لیزر کاسته شود و مشکلی ایجاد نکند.
ماژول SFP مدل 1000 BASE – ZX
این مدل حتی بیشتر از مدل قبلی (EX) فیبرهای نوری تکحالته را پشتیبانی میکند. مدل ZX آن میتواند تا 70 کیلومتر این شبکه را شناسایی و پشتیبانی کند. باید دقت کرد که هنگام استفاده از این مدل برای کاستن از مقدار اضافهبار بهتر است از یک کاهنده نیز استفاده شود.
پیشنهاد خرید: سرور HP DL380 G10 از بهترین سرورهای دنیا با طراحی منحصر بفرد
ترنسیور چیست؟
فرض کنید شما بین یک فرد انگلیسیزبان و یک فرد فرانسویزبان ایستادهاید و قرار است حرفهای اولی را برای دومی ترجمه و این کار را در جهت عکس نیز انجام دهید. کار ترنسیور نیز در ساختار ماژولها چنین چیزی است. ترنسیور اطلاعات را از فرستندهی الکتریکی دریافت و آنها را با ایجاد تغییراتی به گیرندهی فیبر نوری تحویل میدهد. (و بر عکس)
کاربرد و عملکرد ماژول SFP چیست؟
پاسخ این سوال از آنچه که در بخشهای قبلی بررسی کردیم دور از ذهن نیست؛ در یک کلام ماژولها یا اشکال کوچک عامل اتصالدهنده قطعاتی هستند که تبدیل (شاید بتوان گفت ترجمه) دادهها بین دو سیستم الکتریکی و نوری را ممکن میکند.
انواع ارتباط در فیبر نوری
برای توضیح انواع ارتباطات فیبر نوری باید بپذیریم که این روش نقطهی عطفی در جهان تکنولوژی و انتقال اطلاعات بود. امروزه از فیبرهای نوری در برای انتقال سیگنالهای تلویزیون، تلفن و اینترنت استفاده میشود و اگر در محل زندگیتان از این فناوری استفاده شده باشد، حتما تفاوتهایش را دیدهاید.
انواع کابلهای ارتباطی با ماژول SFP
در قسمتهای قبل به اختصار از انواع کابلهای فیبر نوری صحبت کردیم اما در این قسمت بسیار دقیقتر به آنها خواهیم پرداخت.
- کابلهای سینگلمود: این کابلها نوری را که از منبع لیزر دریافت میکنند، بدون «شکست» در داخل خود انتقال میدهند. کابلهای سینگلمود به دو دستهی OS1 و OS2 تقسیم میشوند و تنها تفاوت میان این دو شکل انتقال نور و طول موجی است که در آن عمل میکنند.
- کابلهای مالتیمود: دستهی دوم از این کابلها ساختار پیچیدهتری دارد و به چهار دستهی OM1، OM2، OM3 و OM4 تقسیمبندی میشود. در دو دستهی نخست نور پس از ورود به کابل با دیوارهای به نام کلد (CLAD) برخورد میکند و پس از شکست در کابل جریان مییابد. هستهی این دو دسته از کابلهای مالتی مود تحت فرایندی به نام Step – index ساخته میشود.
اما در دو دستهی OM3 و OM4 سیستم متفاوت است؛ هستهی این کابلها با تکنولوژی درجهبندی یا Gread index ساخته میشود و در آنها نور پیش از آنکه به دیوارهی کلد برخورد کند، آنقدر شکسته میشود که با ضریب انحرافی بسیار کم در کابل منتشر میشود.
پورت SFP چیست و چه کاربردی دارد؟
“پورت SFP” در واقع سوکت یا مدخلی است که روی سویئچها، روترها یا فایروالها تعبیه میشود و نقش آن ایجاد ارتباط میان ابزارهای مختلف مادربرد شبکه است. پورت SFP اغلب در نقش یک رابط تبدیلی چندگیگابیتی به کار میرود.
پورت SFP+
پورتهای جدیدی که برای این فناوری به بازار شبکههای فیبرنوری ارائه شده است میتوانند حداکثر تا 10 برابر سرعت انتقال را در شبکه افزایش دهند. این پورتها را SFP+ مینامند که در قیاس با سایر پورتهای مشابه عملکرد بهتری از خود نشان دادهاند.
تفاوت ماژول های SFP+ و SFP
شاید به کار بردن لفظ تفاوت برای این دو نوع ماژول چندان صحیح نباشد. در واقع باید گفت SFP+ نسخهی پیشرفتهتر از SFP است و تقریبا چهار برابر آن سرعت انتقال دارد.
ماژول XFP
ویژگی اصلی این ماژول که از انواع قبلی ماژولها متمایزش میکند، کارکرد آن بر پایهی فناوری Hot swap است. این فرآیند به شما این امکان را میدهد تا هنگامی که دستگاه روشن است ماژول را تعویض کنید و هرگز نگران ایجاد وقفه در شبکه نباشید.
ماژول فیبر نوری (SFP) در سرورهای HP
تجهیزات شبکهی اچ پی به دنبال ساخت پهنای باند mini GB به بازار ارائه شد. ویژگی اصلی و متمایز این نوع قابلیت استفاده در شبکههای SONET گیگابیت اینترنت و کانال فیبر است. این ماژولها نیز توانایی این را دارند تا هنگام روشن بودن دستگاه، تعویض شوند. شکل کوچکتر این ماژولها استفاده از آنها را بسیار راحتتر کرده است.
خرید سرور hp و فروش پردازنده سرور و فروش هارد سرور و کابل سرور اچ پی (HP) و ... در تجارت سرور پارسه
استفاده از پورت SFP چه مزایایی دارد؟
پورت اس اف پی (SFP) خیال شما را برای دسترسی به شبکه راحت میکند. قابلیت انعطافپذیری بالای این پورت به شما این امکان را میدهد تا آنها را به پورتهای اترنت گیگابیتی و پورت مخصوص SFP متصل کنید.
جمع بندی
در پایان توصیهی ما به شما این است که اگر به دنبال افزایش سرعت شبکهی خود هستید یا بهعنوان ادمین شبکه به دنبال راهی میگردید که کار شما آسانتر شود، از ماژول اس اف پی استفاده کنید. تکنولوژی همیشه راهی مقابل شما خواهد گذاشت که زندگی در جهان امروز را سادهتر کند.