امروزه پیشرفت تکنولوژی سبب شده است که سرعت و عملکرد بالا در سرورها اهمیت فراوانی داشته باشد. در گذشته برای افزایش سرعت و عملکرد سیستم باید مادربرد را تعویض میکردند، اما امروزه این مشکل با ارائه سختافزارهای جانبی برطرف شده است یکی از این قطعات جانبی رایزر سرورهای G10 میباشد که فضای اضافی را برای نصب، حذف یا جایگزینی قطعات جدید فراهم میکند. اما رایزر سرور چیست و چه کاربردی دارد؟ در این مطلب ما به این موضوع میپردازیم.
⏲ زمان تخمینی مطالعه: 7 دقیقه
فهرست موضوعات
رایزر سرور چیست و چرا مهم است؟
رایزر سرور یا همان رایزر کارت سرور که با نامهای دیگری مانند کارت افزایش یا کارت توسعه نیز شناخته میشود، یک قطعه سخت افزاری میباشد که برای ارتقا سرعت و کارایی سرور کاربرد دارد. رایزر سرور بر روی اسلات مادربرد نصب میگردد که قابلیت اضافه کردن اسلاتهای بیشتری برای کارتهای شبکه، کارتهای صدا و دیگر قطعات را تامین میکند.
رایزر سرور برای سیستمهایی که مشخصات پایین و فضای محدودی برای کارتهای خود دارند مفید هستند، زیرا فرصت ارتقا سرور را به کاربران ارائه میدهند. در بخش جلویی و خارجی مادربرد تعدادی جایگاه برای قرار گرفتن اسلاتها تعبیه شده است که تعداد آنها بستگی به نوع و اندازه مادربرد دارد. استفاده از رایزر سرور در سرورهای G10 نیز برای اتصال قطعات و لوازم جانبی بیشتر به کار میرود. با کمک این اسلاتها میتوان قطعات مختلفی را بر روی مادربرد نصب کرد و عملکرد سرورهای G10 را بهبود بخشید و قابلیتهای آن را توسعه داد.
بیشتر بخوانید: رایزر در سرور چیست؟
معرفی رایزر سرورهای G10
رایزر سرور G10 همانطور که از نامش پیداست برای سرورهای نسل دهم hp طراحی شده است، با کمک این قطعه میتوان قابلیت سرور را ارتقا داد. رایزر سرورهای G10 از کیفیت بالایی برخوردارند و بدون هیچ محدودیت فیزیکی میتوان چندین کار را بهطور همزمان بر روی آنها استفاده کرد. این کارت رایزرها، بردهای الکترونیکی هستند که به شاسی یا مادربرد سیستم متصل میشوند و میتوان اسلاتهای مادربرد را به کمک آن افزایش داد و در نتیجه کارتهای شبکه کارت گرافیک کارت SAS Expander، SAS Controller، HBA و … را نصب و استفاده کرد.
نصب رایزر سرور اچ پی نسل دهم بر روی مادربرد بهگونهای است که این کارتهای نصب شده بهصورت موازی با شاسی سرور قرار بگیرند. از مزایای استفاده از این رایزر سرورها میتوان به قرار دادن دو نوع کارت PCle x8 و PCle x16 در کنار هم و در حداقل فضای لازم اشاره کرد. علاوهبراین رایزر کارتها دمای کارتهایی که بر روی آنها نصب میشوند را کاهش داده تا عملکرد بهتری داشته باشند.
انواع رایزر سرور G10
امروزه انواع مختلفی از رایزر کارتها برای سرورهای نسل دهم به تولید رسیدهاند که هر یک میتوانند امکانات و قابلیتهای مختلفی را به کاربران ارائه دهند. چند مورد از پرکاربردترین این رایزر سرورهای G10 را بررسی میکنیم:
کارت رایزر PCIe
این کارت رایزر در سرورها و ایستگاههای کاری استفاده میشود که سرعت انتقال داده در آنها اهمیت دارد. با کمک آن میتوان اسلاتهای Peripheral Component Interconnect یا تجهیزات جانبی را به سرور مورد نظر اضافه کرد.
کارت رایزر GPU
این رایزر کارتها برای سرورهایی مانند سرور HP استفاده میشوند که نمیتوانند اسلات PCLe با پهنای باند بیشتری را در اختیار کاربران قرار دهند.
اگر کسب و کارتان گسترده است و در زمینه طراحی یا گرافیک حجم کاری بیشتری دارید، لازم است که سرور شما چندین پردازنده گرافیکی را مدیریت کند. کارتهای رایزر میتوانند اسلاتهای اضافی برای اتصال پردازندههای گرافیکی را فراهم کنند تا بتوانند به نیازهای سنگین کسب و کارتان پاسخ دهند. برای این کار میتوان از رایزرهای GPU که امکان اتصال آسان پرازندههای گرافیکی به مادربرد را فراهم میکنند، استفاده کرد.
رایزر کارت NVMe
این کارت رایزر برای پشتیبانی از NVMe در سرورهای نسل دهم طراحی شده است، بنابراین اگر کاربران بخواهند از درایوهای NVMe استفاده کنند باید این نوع رایزر را تهیه نمایند.
معرفی محصول: کارت رایزر DL360,380,560 Gen10 x8/x16/x8
کاربردهای رایزر کارت در سرورهای G10
رایزر کارت وظیفه انتقال دیتا و سیگنال بین مادربرد و کارتهایی که بر روی آن نصب میشوند را دارد. کارتهای رایزر شبکه، توسعه دهندههایی هستند که با هدف اضافه کردن کارتهای PCIe در سرور تعبیه میشوند.
در سرورهای نسل دهمی که مشخصات پایینی دارند و قطعات کمتری دارند، همچنین عملکرد و سرعت آنها نسبت به سرورهای جدید کندتر است استفاده از رایزر کارت میتواند این مشکلات را برطرف کند. این قطعه سخت افزاری جانبی، امکان سفارشی سازی قطعات سرورهای قدیمی را ممکن میسازد. بهطورکلی برخی از مهمترین کاربردهای این رایزر کارتها شامل موارد زیر میباشند:
رفع محدودیتهای فضایی سرور: برخی از سرورها به دلیل وجود فضای محدود، اسلاتهای توسعه کمتری را دارند. با کمک کارت رایزر شبکه میتوان این مشکل را برطرف کرد و شکافهای بیشتری را برای توسعه شبکه فراهم کرد.
سفارشی سازی سرور: با کمک کارت رایزر میتوان اسلاتها یا کانکتورهایی که در مادربرد سرور وجود ندارند را به سیستم اضافه کرد. مدیران شبکه با کمک کارت رایزر میتوانند بدون اینکه مادربرد را تعویض کنند، نیازمندیهای سرور خود را برطرف و آن را شخصیسازی کنند.
ارتقا سرور: از مهمترین کاربردهایی که کارت رایزر سرور دارد، قابلیت ارتقا شبکه بدون نیاز به تعویض مادربرد و یا سرور میباشد. زیرا با کمک این قطعه میتوان کارتهای شبکه، کارتهای گرافیک و دیگر قطعات جدید را به سرور افزود و آن را ارتقا بخشید.
مزایای استفاده از رایزر کارت در سرورهای G10
با کمک رایزر کارت در سرورهای نسل دهم میتوان اسلاتهای x8 و x16 در کنار هم استفاده کرد. از دیگر مزیتهای کارت رایزر میتوان موارد زیر را نام برد:
- کاهش دمای کارتهای نصب شده بر روی رایزر کارت برای عملکرد بهتر
- امکان استفاده همزمان از چندین کارت رایزر
- استفاده در ماینینگ و سیستمهای سروری
- با استفاده از کارت رایزر در سرور، گرمای کمتری به شاسی انتقال پیدا میکند. این امر باعث میشود که تهویه داخل سرور بهبود پیدا کند.
معرفی محصول: رایزر دوم HPE Secondary Riser Board DL380 G9
چگونه بهترین رایزر کارت را برای سرور G10 انتخاب کنیم؟
از آنجا که هر کارت رایزر سرور ویژگیهای مخصوص به خود را دارد، میتوانند بر روی سرورها یا سیستمهای خاصی نصب شوند. به همین دلیل برای خرید کارت رایزر شبکه لازم است که دقت بالایی داشته باشید و بهترین رایزر کارت را برای سرورهای G10 انتخاب کنید. برخی از فاکتورهایی که برای انتخاب و خرید کارت رایزر سرورهای نسل دهم باید توجه کنید شامل موارد زیر هستند:
- تعداد Lan هایی که در اسلات رایزر PCIe وجود دارد.
- سایز فیزیکی رایزر کارت
- ورژن تکنولوژی و نسخه PCIe
نتیجهگیری
رایزر کارت شبکه نوعی قطعه سختافزاری جانبی جدید میباشد که از آن میتوان برای سفارشیسازی سیستمها و ارتقا و بهبود عملکرد آنها استفاده کرد. این کارتها با یک کانکتور لبه به شکاف مادربرد وصل شده و این امکان را در سرور فراهم میکنند که بتوان کارتهای گرافیکی، کارتهای شبکه و … را بر روی آن نصب کرد. درنتیجه با کمک این قطعات میتوان سرعت سیستم کاربران را چند برابر افزایش داد و فعالیتهای گرافیکی که پردازش قویترینچ نیاز دارند را با سرعت بیشتری انجام داد.