سرور فیزیکی یا سرور فضای ابری؟ امروزه یکی از چالشهای پیش روی مشاغل انتخاب یک زیرساخت مناسب برای برآورد نیازها و عملکردها است. انتخاب یک سرور فیزیکی یا سرور فضای ابری یا اختصاصی یکی از تصمیمگیریهای سخت برای هر سازمان و شرکت است. سرورهای ابری و سرورهای اختصاصی هر کدام وظایف منحصربهفردی دارند که براساس محیط یک کسبوکار میتوانند نیازهای مختلف را جوابگو باشند. اما اینکه کدام برای یک کسبوکار بهتر است؟ نکتهی بسیار مهمی است که در این مطلب بهطور کامل به آن پرداختهایم. بنابراین اگر بین خرید سرور hp فیزیکی یا سرور فضای ابری تردید دارید! و نمیدانید کدام بهتر است؟ نگران نباشید فقط این مطلب را تا انتها بخوانید.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
فهرست موضوعات
سرور فیزیکی چیست؟
اولین سرورهایی که وارد بازار شدند، سرور های نوع فیزیکی (Physical Server) بودند. سرور فیزیکی بخشی از زیرساخت فناوری اطلاعات است که در سادهترین تعریف میتوان آنها را لمس و احساس کرد. گاهی اوقات سرور فیزیکی معمولی را با نام ” bare-meta” نیز میشناسند.
بهطور کلی سرور فیزیکی شامل تمام اجزای سخت افزاری است که در یک کیس فیزیکی قرار میگیرد تا عملکردهای مختلف را پشتیبانی کند. بهطورمعمول سرورهای فیزیکی دارای یک یا چند CPU یا هسته ، RAM سرور می باشد و نوعی حافظه داخلی دارد که سیستمعامل از آن بارگیری و بوت میشود.
همچنین سرورهای فیزیکی دارای اتصالات فیزیکی شامل برق، شبکه، اتصالات ذخیرهسازی و سایر دستگاهها و سختافزارهای جانبی است. این سرورها برنامهها و دادههایی را برای کاربران، مشتری یا مراکز داده فراهم میکنند و توسط چندین کاربر مشترک یا به تنهایی مورد استفاده قرار میگیرند.
برای انجام این اهداف، یک سرور فیزیکی محدود به اجرای یک سیستمعامل واحد مانند Windows، Linux، Solaris، AIX UNIX یا NetWare بر روی سخت افزار است و نمیتواند یک زیرساخت مجازی، هایپروایزر یا میزبان ماشینهای مجازی باشد.
معرفی محصول: سرور HPE ProLiant DL560 Gen10
مزایا و معایب سرور فیزیکی
سرورهای فیزیکی قابلیت این را دارند که براساس نیاز و بودجه کاربران پیکربندی شوند. این یک مزیت قابل توجه است که میتوانید سختافزار دلخواه خود را با توجه به نرمافزارهای مورد استفاده چیدمان کنید. با اینحال سرور فیزیکی نیز مانند هر سرور و تجهیزات IT دارای مزایا و معایب است.
مزایا | معایب |
داشتن کنترل فیزیکی برای backup | نیاز به سرمایهگذاری در سختافزار و زیرساخت |
بهدلیل ذخیرهی اطلاعات در حافظه داخلی باعث عدم دسترسی شخص ثالث به اطلاعات میشود. | برای راهاندازی نیاز به فضای اختصاصی مانند اتاق سرور، رک و… دارد. |
برای دسترسی به دادهها نیازی به اتصال به اینترنت نیست. | احتمال از دست رفتن اطلاعات بهدلیل حوادث پیشبینی نشده مانند آتشسوزی، زلزله و… |
برای کسبوکارهای کوچک تا متوسط مقرون به صرفه است. | تعمیر خرابیهای سختافزاری ممکن است زمانبر باشد. |
انواع سرور فیزیکی
سرور فیزیکی در انواع مختلف براساس اندازه در سه مدل رایج وجود دارند که عبارتند از:
- سرورهای ایستاده یا Tower
- سرورهای رکمونت یا Rackmount
- سرورهای Blade یا تیغهای
همچنین سرورهای فیزیکی براساس کارآیی در انواع مختلف تولید شدهاند که برخی از آنها عبارتند از:
- وب سرور
- پروکسی سرور
- فایل سرور
- میل سرور
- پرینتر سرور
- گیم سرور
- و …
معرفی محصول: سرور HPE ProLiant DL580 Gen10
سرور اختصاصی چیست؟
سرور اختصاصی یا Dedicated Server، نوعی سرور از راه دور است که بهطور کامل به یک فرد، سازمان یا برنامه اختصاص داده میشود. در سرور اختصاصی استقرار، میزبانی و مدیریت توسط یک ارائهدهنده خدمات میزبانی، ابری یا مدیریت شده (MSP) انجام میشود.
در سادهترین تعریف سرور اختصاصی را میتوان نوعی میزبان وب توصیف کرد که یک مشتری از کل امکانات آن بهطور انحصاری استفاده میکند. کاربر/مشتری از راه دور به سرور اختصاصی، از طریق اینترنت متصل میشود تا مجموعه ای از خدمات مبتنی بر سرور را انجام دهد.
یک سرور اختصاصی، عملکردی مانند یک سرور فیزیکی را ارائه میدهد، اما تحت مالکیت اداره و مدیریت ارائهدهنده ی آن است. یک سرور اختصاصی ممکن است برای میزبانی برنامهها ، ذخیرهسازی دادهها و خدمات پشتیبانگیری استفاده شود.
معرفی محصول: سرور HP Proliant DL360 G10
سرور ابری چیست؟
سرور ابری (Cloud Server)، ترکیبی از سرور فیزیکی قدرتمند با زیرساخت اختصاصی-مجازی است که پروسه ی پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات و اجرای برنامهها را برعهده دارد. سرورهای ابری با استفاده از نرمافزار مجازیسازی ایجاد میشوند تا یک سرور فیزیکی قدرتمند را به چندین سرور مجازی تقسیم کنند.
در واقع سرور ابری دارای تمامی قابلیتهای یک سرور فیزیکی می باشد و براساس یک سرور اختصاصی است که در فضای رایانش ابری خدمات خود را ارائه میدهد. و کسبوکارهای گوناگون با اجاره این زیرساخت از راه دور بهصورت آنلاین عملکردهای مختلف را انجام میدهند.
معرفی محصول: سرور HP Proliant DL380 G9 12LFF
مزایا و معایب سرور ابری
سرور ابری نیز مانند سرور فیزیکی دارای مزایا و معایب مختلفی است که شامل موارد زیر میشود:
مزایا | معایب |
بدون نیاز به سرمایه برای خرید سختافزار و فضای اختصاص | هزینه بالا بازیابی اطلاعات و عدم بازیابی فوری |
براساس نیاز میتوانید با یک هزینه مناسب فضای ذخیرهسازی را افزایش دهید. | کسبوکارها ممکن است بهدلیل هزینه برای دریافت فضای ذخیرهسازی محدودیتهایی برای داده داشته باشند. |
پشتیبانگیری و بازیابی از هر جا و هر دستگاهی مانند رایانه، تبلت یا تلفن هوشمند امکانپذیر است. | در صورت قطع شدن اینترنت از طرف سازمان یا ارائهدهنده، به هیچ یک از اطلاعات دسترسی نخواهید داشت. |
از دست دادن اطلاعات در حوادث و شرایط غیرقابل پیشبینی در حداقلترین حالت قرار دارد. | بازیابی کامل دادهها می تواند بسیار زمانبر و تأثیرگذار بر سیستم باشد. |
معرفی محصول: سرور HPE Proliant DL380 Gen10
بررسی تفاوت های سرور ابری با سرور مجازی
سرور ابری و سرور مجازی بر مدلها و اصول مشابهی تکیه دارند، اما بهطور ذاتی با همدیگر متفاوت هستند. به زبان ساده، مجازیسازی میتواند باعث شود که یک منبع مانند بسیاری از منابع عمل کند. در حالیکه سرور ابری به کاربران مختلف اجازه میدهد به یک مجموعه واحد از منابع دسترسی داشته باشند.
با مجازیسازی، یک سرور فیزیکی منفرد میتواند به چندین ماشین مجازی تبدیل شود که از پایه دارای قطعات جدا شده از سختافزار با ظرفیت پردازش، حافظه، ذخیرهسازی و شبکه متعدد است. در واقع هر سرور مجازی میتواند بهطور مستقل منابع مختلف یک سرور میزبان را به اشتراک بگذارد و اجرا کند.
با اینحال بسیاری از کسبوکارهای کوچک برای برنامههایی مانند مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، و میزبانی از طریق IP-VoIP یا ذخیرهسازی خارج از سرور فیزیکی، فضای ابری را ترجیح میدهند. این درحالی است که هزینه استفاده از سرور ابری بسیار کمتر از پیادهسازی و مجازی سازی است.
فروش پاور سرور HP برای ماینینگ
سرور اختصاصی بهتر است یا سرور ابری؟
برنامههای ارائه شده در سرور ابری براساس منابع مقیاسپذیری و سختافزار مجازیسازی ارائه میشوند. در حالیکه برنامههای سرور اختصاصی شامل RAM، CPU و فضای ذخیرهسازی SSD/HDD است که میتوانند عملکرد بهتر و افزایش امنیت را برای برنامههای تجاری آنلاین فراهم کنند.
سرورهای ابری طیف وسیعی از مزایای تجاری از جمله بدون سرمایهگذاری اولیه برای سختافزار، استقرار و راهاندازی سریع سرور، افزایش فضا و … را در اختیار کاربران قرار میدهند. این ویژگی برای کسبوکارهایی که سرعت در اولویت آنها قرار دارد و همچنین قصد ندارند هزینه و فضای زیادی را برای سرور اختصاص دهند مناسب است.
یک سرور اختصاصی در یک مرکز داده راهاندازی میشود و توسط یک سازمان یا شرکت مورد استفاده قرار میگیرد. این سرور برخلاف سرور ابری، از تنظیمات سنتی و مجازی سازی استفاده نمیکند و به سختافزار واقعی (CPU، GPU، RAM، هارد دیسک، کارت شبکه و غیره) متکی است. با اینحال به دلیل اینکه منابع خود را با دیگر کاربران به اشتراک نمیگذارید، این مدل سرور جزو امنترین سرورها در بازار است.
معرفی محصول: رم سرور 2133
پیشنهاد مطالعه: سرور چیست و چه کاربردی دارد؟
خرید سرور فیزیکی بهتر است یا خرید فضای ابری؟
برای پاسخ به این سوال که بین سرور فیزیکی یا سرور فضای ابری کدام بهتر است؟ هر دو این سرورها را در بالا بررسی کردیم. همچنین از دیدگاه فناوری اطلاعات، نیازهای کسبوکار شما مشخص میکند که کدام سرور برایتان بهتر است. در واقع هر کسبوکاری از از پروژهای به پروژه دیگر نیازهای متفاوتی دارد و ارائه یک راهحل برای همه، شاید غیرممکن باشد. بنابراین بسیار مهم است که ارزیابی کنید که نیازهایتان چیست و چقدر بودجه در دسترس دارید. در نتیجه تصمیم بگیرید که یک محیط ابری انعطافپذیر و مقیاسپذیر بهتر از یک سرور فیزیکی است. همچنین در برخی موارد ترکیبی از سرورهای ابری و فیزیکی میتواند بیشترین سود را برای برخی مشاغل داشته باشد. برای اینکه بتوانید تصمیم بگیرید که بین سرور فیزیکی یا سرور فضای ابری کدام برای شما بهترین است، چند سوال وجود دارد که با پاسخ دادن به آنها میتوانید به نتیجه مناسب دست یابید:
- آیا کارهایی که انجام میدهید نیاز زیاد و سریع به افزایش فضا دارند؟ (سرور ابری)
- آیا یک مقدار ثابت از فضای ذخیرهسازی برای دسترسی به اطلاعات برایتان کافی است؟ (سرور فیزیکی)
- آیا تراکنشهای کارت اعتباری را پردازش میکنید یا با دادههای مدیریت مالی سروکار دارید؟ (سرور فیزیکی یا اختصاصی)
- آیا نوع فعالیتتان بسیار به مقیاسپذیری وابسته است؟ (سرور ابری)
- آیا جزو ارائهدهندگان هاست و چندین سرویس مختلف هستید؟ (سرور ابری)
- یک سرور سفارشی شده برای پروژههایی که روی آن کار میکنید، بهترین بازدهی را برایتان دارد؟ (سرور ابری)
عالی. چقدر مطلب کامل و جامع بود و چقدر توضیحات کاملی دادید. فقط یه سوال اینکه سرور ابری در ایران چقدر برای یک شرکت متوسط هزینه دارد؟