امروزه شنیدن اصطلاحاتی مانند شبکه، شبکه کامپیوتری، اینترنت، مجازیسازی و… بسیار رایج شده است، زیرا میزان استفاده از این موضوعات افزایش یافته است. در حال حاضر برای انجام اکثر کارها به برقراری ارتباط با اینترنت، انتقال اطلاعات به سایر سیستمها و موارد این چنینی نیاز داریم. این موضوع نه تنها برای انجام کارهای شخصی اهمیت بسیار زیادی دارد، بلکه فعالیت تمام شرکتها و مجموعههای کاری هم به شبکه کامپیوتری وابسته است. برای راهاندازی یک شبکه هم به فراهم کردن تجهیزات شبکه از جمله سخت افزار و نرم افزار مختلفی نیاز است. از طرفی بعد از راهاندازی شبکه کامپیوتری باید به فکر حفظ امنیت، پایداری و گسترش آن هم باشید. برهمین اساس در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری ازانواع شبکه کامپیوتری و انواع توپولوژی آن میپردازیم.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 6 دقیقه
فهرست موضوعات
شبکه کامپیوتری چیست؟
در شرایطی که چند کامپیوتر، لپ تاپ، دستگاه چاپگر و سایر تجهیزات دیجیتال و هوشمند از طریق تجهیزات سخت افزاری، نرم افزاری و اینترنت به یکدیگر متصل میشوند؛ یک شبکه کامپیوتری شکل میگیرد. از جمله مهمترین تجهیزات سخت افزاری تشکیل دهنده شبکههای کامپیوتری میتوانیم به سوئیچها و روترها اشاره کنیم. امروزه مجموعه نرم افزارهای مختلفی هم برای راهاندازی، برقراری امنیت و گسترش شبکههای کامپیوتری طراحی و عرضه میشوند. زمانی که تجهیزات مختلفی مانند چند کامپیوتر در قالب یک شبکه به یکدیگر متصل میشوند؛ امکان انتقال اطلاعات میان آنها فراهم خواهد شد. از طرفی با استفاده از برخی نرم افزارها میتوانید کارهای انجام شده توسط هر کامپیوتر را هم بررسی کنید. یک شبکه کامپیوتری میتواند با وجود تعداد محدودی کامپیوتر راهاندازی شود، یا بسیار گسترده بوده و مرتبط با امورات یک مجموعه کاری بزرگ باشد.
بیشتر بخوانید:طراحی شبکه چیست؟ نرم افزار طراحی شبکه
کاربرد شبکه کامپیوتری
همانطور که گفتیم انجام بسیاری از کارهای شخصی، اداری، فعالیتهای اجتماعی و… امروزی به وجود شبکههای کامپیوتری وابسته است. البته راهاندازی و استفاده از شبکه کامپیوتری کاربردهای بسیار گستردهای دارد. از جمله مهمترین کاربردهای شبکه کامپیوتری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- انتقال اطلاعات بین چند کامپیوتر
- بررسی اقدامات انجام شده توسط هر سیستم
- استفاده مشترک از منابع موجود
- مدیریت کارها و بررسی اطلاعات
استفاده از شبکههای کامپیوتری و انتقال اطلاعات؛ مزایای گستردهای به همراه دارد. از جمله مهمترین مزایای راهاندازی شبکههای کامپیوتری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- افزایش سرعت و دقت انتقال اطلاعات
- کاهش هزینههای برقراری ارتباط
- مدیریت و پشتیبانی مرکزی
- قابلیت گسترش دادن
- امنیت بالا
بنابراین همه شرکتها و مجموعههای کاری به راهاندازی شبکه کامپیوتری نیاز دارند. به کمک شبکههای کامپیوتری میتوانید طیف گستردهای از کارها را در مدت زمان کمتری انجام دهید.
انواع شبکه کامپیوتری
با توجه به اینکه انجام بسیاری از کارها به وجود شبکههای کامپیوتری وابسته است و تمام کارها نیز به یک حوزه مشترک مربوط نیستند؛ امروزه انواع مختلفی از شبکههای کامپیوتری راهاندازی میشوند. درست است که از انواع شبکههای کامپیوتری برای برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات استفاده میشود، ولی هر یک از این شبکهها ویژگیهای مختص به خود را دارند. انواع شبکه کامپیوتری شامل موارد زیر هستند:
- شخصی
- دانشگاهی
- محلی
- بی سیم
- گسترده
- ذخیره سازی
- شهری
برای راهاندازی هر یک از این شبکههای کامپیوتری به فراهم کردن تجهیزات مختلفی نیاز است. برخی از شبکهها با تعداد تجهیزات کمتری راهاندازی شده و برخی هم گستردهتر هستند.
بیشتر بخوانید:نسل ششم تجهیزات شبکه SAN و تفاوت نسل ششم و پنجم ذخیره سازهای اچ پی
انواع توپولوژی شبکه های کامپیوتری
منظور از توپولوژی؛ نحوه اتصال تجهیزات شبکه کامپیوتری به یکدیگر است. همانطور که گفتیم برای راهاندازی شبکههای کامپیوتری به فراهم کردن تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مختلفی نیاز است. این تجهیزات میتوانند از طریق روشها و نقشههای مختلف به یکدیگر متصل شوند. انواع توپولوژی شبکه کامپیوتری را میتوانیم در دو دسته؛ توپولوژی فیزیکی و منطقی قرار دهیم:
1_ توپولوژی فیزیکی
منظور از توپولوژی فیزیکی؛ مشخص کردن چیدمان اجزاء مختلف شبکه کامپیوتری و نحوه برقراری ارتباط بین آنهاست. انواع توپولوژی فیزیکی شامل موارد زیر هستند:
- ترکیبی (Hybrid)
- نقطه به نقطه (Point To Point)
- ستاره (Star)
- خطی (Bus)
- درختی (Tree)
- حلقوی (Ring)
- مش (Mesh)
برای استفاده از هر یک از این توپولوژیها باید ویژگیهای عناصر شبکه را بررسی کنید.
.
2_ توپولوژی منطقی
در کنار اطلاع از مفهوم توپولوژی فیزیکی باید از معنی توپولوژی منطقی هم مطلع باشید. منظور از توپولوژی منطقی؛ نحوه انتقال اطلاعات بین اجزء یک شبکه کامپیوتری است. انواع توپولوژی منطقی شامل دو نوع توپولوژی؛ حلقوی و خطی هستند.
معرفی محصول:کارت شبکه سرور اچ پی HP 650FLB
پر استفادهترین نوع توپولوژی شبکه در جهان
درست است که انواع مختلفی از توپولوژی برای راهاندازی شبکه طراحی شدهاند، ولی استفاده از برخی از آنها رایجتر است. پر استفادهترین توپولوژی شبکه در جهان؛ توپولوژی ستاره است. به کمک توپولوژی ستاره؛ تمام تجهیزات و دستگاههای موجود در شبکه به تجهیزی به نام هاب متصل میشوند. اتصال هر یک از تجهیزات شبکه به دستگاه هاب از طریق کابل کواکسیال یا فیبر نوری انجام میشود. هاب را میتوانیم یک سرور مرکزی در نظر بگیریم که انتقال اطلاعات را مدیریت میکند. در کنار توپولوژی ستاره استفاده از توپولوژیهای حلقوی و خطی هم رایج است.
نوع توپولوژی در شبکه اینترانت چیست؟
منظور از اینترانت؛ شبکه خصوصی و محدودی است که توسط مجموعههای کاری و سازمانهای گسترده راهاندازی میشود. سازوکارهای استفاده شده در اینترانت مشابه شبکه اینترنت است، ولی اطلاعات اینترانت دراختیار افراد خارج از شبکه قرار نمیگیرد. توپولوژی استفاده شده برای شبکه اینترانت است.
تجهیزات مورد نیاز شبکه کامپیوتری
برای راهاندازی یک شبکه کامپیوتری به در اختیار داشتن تجهیزات مختلفی نیاز است. بدون وجود هر یک از این تجهیزات، راهاندازی شبکه امکان پذیر نیست. از جمله مهمترین تجهیزات ایجاد یک شبکه کامپیوتری میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- آنتن وایرلس (بیسیم)
- کارت شبکه
- مودم اینترنت
- اکسس پوینت
- سوئیچ
- روتر
- کابلهای فیبر نوری
- کابل UTP
- کابل کواکسیال
- رک شبکه
- پچ پنل
تجهیزات راهاندازی شبکه در دو دسته اکتیو و پسیو قرار میگیرند. تجهیزات پسیو مربوط به راهاندازی زیر ساخت و سخت افزارهای شبکه کامپیوتری هستند. تجهیزات اکتیو هم برای فعالسازی شبکه، پشتیبانی از آن و برقراری امنیت کاربرد دارند.