به همان میزان که هر روز هکها پیچیدهتر و هکرها حرفهایتر میشوند، فناوریهای محافظت از اطلاعات و دادهها نیز پیشرفت کرده و پروتکلهای امنیتی ویژه برای محافظت از اتصالهای ایمن را ارائه میدهند. یکی از این فناوریها آی پی سک (IPSec) که مزایای گستردهای را برای کسبوکارهای مختلف از اتصال دو کاربر تا اتصال شبکه فراهم میکنند. این فناوری که محصول همکاری مشترک سیسکو و مایکروسافت است، ویژگیهای شگفتانگیزی را در اختیار کاربران قرار میدهد، که در این مطلب قصد داریم شرح دهیم که دقیقا IPSec چیست .
⏲ زمان تخمینی مطالعه: 8 دقیقه
فهرست موضوعات
IPSec چیست؟
آی پی سک (IPSec) مخفف Internet Protocol security و یک پروتکل امنیتی است که برای ایجاد یک تونل امن بین دو دستگاه در شبکه استفاده میشود. این پروتکل به صورت امنیتی از دادههای ارسالی محافظت میکند و امکان تشخیص و جلوگیری از حملات مخرب را فراهم میسازد.
در اصل، IPSEC بهعنوان یک لایه امنیتی برای پروتکل اینترنت (IP) عمل میکند. با استفاده از این پروتکل، دو دستگاه میتوانند به صورت ایمن با همدیگر ارتباط برقرار کرده و اطلاعات حساس را از طریق یک تونل امن ارسال کنند.
IPSEC شامل دو پروتکل اساسی به نامهای AH و ESP است. این دو پروتکل برای تایید اصالت دادههای ارسالی و حفاظت از حریم خصوصی کاربران، کاربرد دارد.
با استفاده از IPSEC، ارتباطات شبکهای بسیار مطمئن برقرار میشود و از حملاتی مانند جاسوسی، ورود غیرقانونی و … جلوگیری خواهد شد.
IpSec ساخت چه شرکتی است؟
” آی پی سک (IPSec) ” توسط IETF (Internet Engineering Task Force) طراحی شده است و همانطور که ابتدای متن ذکر کردیم توسط دو شرکت غول فناوری یعنی مایکروسافت و سیسکو توسعه و به بازار عرضه شده است.
سایر محصولات: خرید سوئیچ سیسکو
مزایای IPSec چیست؟
آی پی سک (IPSec) دارای مزایای متعددی است که در حفاظت و امنیت ارتباطات اینترنتی بسیار تاثیر دارد. برخی از مزایای این فناوری عبارتند از:
- رمزگذاری اطلاعات: IPSec برای رمزنگاری دادههای ارسالی و دریافتی استفاده میشود که از هرگونه حمله و جاسوس در برابر اطلاعات محافظت میکند.
- تایید هویت: آی پی سک (IPSec) با استفاده از پروتکل Authentication Header (AH)، میتواند هویت ارسالکننده را شناسایی کرده و از جعل هویت جلوگیری کند.
- سادگی: آی پی سک به راحتی پیکربندی میشود و نیازی به داشتن تجهیزات مخصوص ندارد.
- امنیت در شبکههای بزرگ: IPSec در شبکههای بزرگی مانند شبکههای شرکتی و سازمانی بسیار کارآمد است و میتواند یک ارتباط اینترنتی امن و مطمئن را ایجاد سازد.
- پشتیبانی از انواع پروتکلها: پشتیبانی از انواع مختلف پروتکلها از جمله TCP، UDP، ICMP و … از دیگر مزایای آی پی سک (IPSec) است.
- کاربرد گسترده: آی پی سک علاوه بر اتصال ایمن کاربردهای گوناگونی مانند VPN، ارتباطات بین شعب، ارتباطات بین دو سرور، ارتباطات بین دو کاربر و … را ارائه میدهد.
آیپیسک از چه پورتی استفاده میکند؟
آی پی سک (IPSec) برای برقراری ارتباط امن از چندین پورت استفاده میکند. در واقع، پروتکل IPSec در لایههای 3 و 4 مدل OSI فعالیت میکند و از پورتهای TCP و UDP برای برقراری ارتباط استفاده میکند.
در مورد پورتهای UDP، IPSec از پورت 500 برای پروتکل ESP (Encapsulating Security Payload) و پورت 4500 برای پروتکل UDP Encapsulation of IPSec Packets در حالت NAT traversal استفاده میکند.
همچنین در مورد پورتهای TCP، آی پی سک برای کنترل برقراری ارتباط و مدیریت ارتباط از پورت 50 (برای ESP) و پورت 51 (برای AH Authentication Header) استفاده میکند. اما باید توجه داشته باشید که استفاده از TCP برای IPSec در مقایسه با UDP کمتر رایج است. با اینحال بهطور کلی، IPSec به عنوان یک پروتکل امنیتی، برای برقراری ارتباط امن از پورتهای UDP و TCP در لایههای 3 و 4 استفاده میکند.
سوئیچ سیسکو poe
انواع ipsec
آی پی سک (IPSec) برای برقراری ارتباط امن از دو نوع استفاده میکند که عبارتند از:
- Tunnel Mode: در این حالت، دادههای اصلی رمزگذاری شده و از سرور مبدا به سرور مقصد ارسال میشوند. در واقع، تمام بستههای IP در یک بسته IP جدید بستهبندی میشوند، که به عنوان «تونل» شناخته میشود. این نوع از IPSec بیشتر برای ایجاد ارتباط بین دو شبکه مختلف و VPN استفاده میشود.
- Transport Mode: در این حالت، تنها بخشهای پروتکل IP مربوط به دادههای اصلی رمزگذاری میشوند و بستهها به صورت مستقیم از دستگاه مبدا به مقصد ارسال میشوند. در واقع در این حالت IPSec فقط برای حفاظت از دادههای ارسالی و دریافتی استفاده میشود.
علاوه بر این دو حالت، همانطور که پیشتر اشاره کردیم آی پی سک دارای دو نوع پروتکل متفاوت برای رمزنگاری و تایید هویت است.
- Authentication Header (AH): این پروتکل برای تایید هویت بستههای IP استفاده میشود. AH یک توکن امنیتی به بستههای IP اضافه میکند تا هویت ارسال کننده و اصالت دادهها تایید شود.
- Encapsulating Security Payload (ESP): با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری قوی برای رمزنگاری بستههای IP استفاده میشود. ESP علاوه بر تایید اصالت دادهها، آنها را بهصورت محرمانه انتقال میدهد.
IPsec چگونه کار میکند؟
عملکرد آی پی سک (IPSec) بدینصورت است که وقتی دو دستگاه شبکهای قصد برقراری ارتباط امن با یکدیگر را دارند، ابتدا از پروتکل اتصالکننده (IKE – Internet Key Exchange) کلیدی برای ایجاد توافقنامه استفاده میکنند. سپس، در بستههای IP از آی پی سک استفاده میشود تا دادههای رمزگذاری و ایمنسازی شود.
در مرحلهی بعد بستههای داده در IPSec به صورت مستقیم برای ارسال به مقصد از دستگاه مبدا شروع به حرکت میکنند. در این حین، بستههای داده به عنوان بخشهای غیر قابل خواندن، درون بستههای IPSec قرار میگیرند و با استفاده از الگوریتمهای رمزنگاری قوی، به صورت خودکار رمزگذاری میشوند. سپس، بستههای رمزگذاری شده به مقصد ارسال میشوند و در مقصد، با استفاده از الگوریتمهای رمزگشایی، دادههای اصلی استخراج میشوند.
فازهای ipsec چیست
آی پی سک (IPSec) دارای دو فاز است که هر یک مراحل مختلفی را برای برقراری ارتباط امن بین دو دستگاه شبکهای ارائه میدهند:
- فاز 1: در این فاز، دو دستگاه شبکهای از پروتکل اتصالکننده (IKE – Internet Key Exchange) برای تعیین پارامترهای کلیدی و ایجاد توافقنامه کلیدی استفاده میکنند. در این مرحله، تایید هویت، تبادل کلید، و تعیین پارامترهای امنیتی برای ارتباط ایمن انجام میشود.
- فاز ۲: در این فاز، دو دستگاه شبکهای از پروتکل انتقال امن (ESP – Encapsulating Security Payload) یا پروتکل سرپیام امن (AH – Authentication Header) برای رمزنگاری و امنسازی دادههای ارسالی استفاده میکنند. در این مرحله، دادهها بین دو دستگاه انتقال مییابند و در هر دو دستگاه با استفاده از کلیدهای مشترک رمزگشایی و استخراج میشوند.
به طور کلی، فاز ۱ به عنوان فاز تایید هویت و تعیین پارامترهای کلید، و فاز ۲ به عنوان فاز رمزنگاری و امنسازی دادهها شناخته میشود. این دو فاز در کنار هم برای برقراری ارتباط امن و ایجاد یک تونل امن بین دو دستگاه شبکهای استفاده میشوند.
استفاده از IPsec در کسبوکارهای مختلف
آی پی سک (IPSec) بهعنوان یک پروتکل امنیتی برای ارتباطات شبکهای، در کسب و کارهای مختلف برای محافظت از اطلاعات محرمانه و محافظت از حریم خصوصی مشتریان و کاربران مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از کاربردهای این فناوری عبارتند از:
- ارتباطات از راه دور: IPSec میتواند برای برقراری ارتباطات امن بین دو دستگاه از راه دور، مانند دفاتر شعب فرعی یا کارکنانی که از خارج محل کار میکنند، استفاده شود.
- ارتباطات سایت به سایت: IPSec برای ایجاد یک تونل امن بین دو شبکهی مجزا و ارائه ارتباطات امن و محافظت شده میان دو سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
- دسترسی به منابع شبکهای: با استفاده از آی پی سک (IPSec)، میتوان به سیستمهای شبکهای با امنیت بالا دسترسی پیدا کرد. میتوان درخواستهای دسترسی به پایگاه دادهها یا دستگاههای دیگری که به شبکه متصل هستند، را با استفاده از IPSec امن کرد.
- ارتباطات VoIP: با توجه به حساسیت ارتباطات VoIP به تاخیر و تغییرات در کیفیت ارتباط، استفاده از IPSec میتواند کیفیت این ارتباطات را بهبود ببخشد.
- امنیت ترافیک شبکهای: با استفاده از آی پی سک، ترافیک شبکهای رمزنگاری شده و محافظت میشود، این کار باعث افزایش امنیت شبکه و جلوگیری از دسترسی به اطلاعات شبکه توسط اشخاص غیرمجاز میشود.