سرور های نسل 10 اچ پی HPE ProLiant Gen10 از سه ماههی چهارم سال 2017 در دسترس قرار گرفتند. این نسل از سرورهای HP با تفاوتهای چشمگیری همراه بود و خیلی زود توانست لقب پرفروشترین سرور را نصیب خود سازد. نسل دهم اچ پی با تغییرات سختافزاری و بهترین ویژگیهای IT همراه با محیط ابری ترکیب شده و در یک زیرساخت هیبریدی بالاترین امنیت، سرعت و ارتقاپذیری را در اختیار کاربران قرار میدهد. در این مطلب قصد داریم بهطور کامل به معرفی سرور نسل 10 اچ پی بپردازیم تا با انواع مشخصات سختافزاری و تکنولوژیهای عرضه شده در آخرین نسل پرولیانت بیشتر آشنا شوید.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
فهرست موضوعات
معرفی سرور نسل 10 اچ پی
فرم فاکتور و شاسی
نسل HPE Gen10 عمدتا برای سرورهای Telecom طراحی شدهاند و یک انتخاب مناسب جهت استفاده در رک هستند. نسل دهم اچ پی علاوه بر اینکه از ساختارهای تک یونیته با 1 پردازنده (مدل HPE DL20 Gen 10) تک یونیته با 2 پردازنده (مدل HP ProLiant DL360 Gen10 ) و ساختار دو یونیته با 2 پردازنده (مدل HP ProLiant DL380 G10 ) پشتیبانی میکند، اما امکان ارتقا عملکرد و قابلیت گسترش تا 4 یونیت را نیز دارد. بهعنوان مثال مدل HPE DL580 Gen10 بهگونهای طراحی شده که از 4 پردازنده در یک شاسی با قابلیت گسترش به 4 یونیت برخوردار است که 4 عدد پردازنده پلاتینیوم یا گلد اینتل زئون را پشتیبانی میکند.
فرم فاکتور و شاسیها در نسل دهم اچ پی بهگونهای طراحی شده که حداکثر 48 ماژول حافظه را تا ظرفیت 6 ترابایت پشتیبانی میکند. همچنین این نسل از سرور پرولیانت حداقل از 4 هارد SATA، SAS و LFF و حداکثر 44 درایو SFF 32 و 36 درایو LFF و 32 هارد NVME پشتیبانی میکند.
به عنوان مثال مدل DL 360 G10 که تک یونیته نیز است از 10 عدد هارد SATA، SAS، NVME و 4 عدد هارد LFF پشتیبانی میکند، ولی مدل DL380 Gen 10 که دو یونیته است بالاترین میزان پشتیبانی از درگاههای هارد را دارد.
همچنین درگاه PCIe Slot طراحی شده در این نسل در کمترین تعداد 3 و در مدل DL 360 G10 و بیشترین تعداد مربوط به مدل DL580 G10 با 16 عدد اسلات PCIe است.
همچنین تعداد ورودی پورت GPU در کمترین حالت برابر با 2 عدد single-slots و در بیشترین حالت برابر با 3 عدد double-slots و 8 عدد single-slots است.
بیشتر بخوانید: بررسی اجمالی سرور های HPE
پردازنده نسل 10 سرور HP
یکی از بازرترین تغییرات اساسی و چشمگیر سرور اچ پی G10، استفاده از نسل اول و دوم پردازندههای مقیاسپذیر خانواده اینتل Intel® Xeon® Scalable است که در مدلهای پلاتینیوم، گلد، سیلور و برنز دستهبندی میشود. پردازندههای آخرین نسل اچ پی علاوه بر بهبود عملکرد دارای 4 ویژگی بارز هستند:
- پشتیبانی از حداکثر 112 هسته عملیاتی و چهار سوکت؛ افزایش 50 درصدی عملکردهای محاسباتی
- پشتیبانی از 128 Dual Channel مدل PCIE 4.0؛ بهبود موثر ورودی/خروجی I/O و دوبرابر شدن پهنای باند تک کاناله (single)
- پشتیبانی از حداکثر 8 کانال حافظه با حداکثر 3200 مگاهرتز سرعت؛ افزایش 1.6 برابری پهنای باند حافظه
- پشتیبانی از حداکثر 12 ترابایت حافظه؛ افزایش 2.66 برابری ظرفیت حافظه
همین 4 ویژگی باعث شده تا بسیاری از خریداران سرورهای نسل 10 از عملکرد عالی، سرعت و امنیت آن رضایت صددرصدی داشته باشند و 74 درصد از شرکتها برای حمایت و گسترش کسبوکارشان برای نوسازی و افزایش راندمان سرورهای نسل ده را جایگزین مدلهای قبلی کردهاند.
بهعنوان مثال مدل DL360 G10 با بهرهمندی از پردازنده مقیاسپذیر اینتل زئون، دارای حدکثر 28 هسته عملیاتی با سرعت 2933MT/s و پشتیبانی از حافظه DDR4 و هارد سرور NVMe با حداکثر 3 ترابایت حافظه یک انتخاب عالی برای هرگونه کسبوکار بهویژه محاسبات قوی و پیچیده است.
بالاترین فرکانس در پردازندههای نسل 10 متعلق به سی پی یو مدل Platinum 8256 با 3.8 گیگاهرتز است. همچنین چهار مدل Platinum 8280, 8280 L, 8280 M, 8276 دارای بالاترین میزان هسته یعنی 28 عدد هستند. همچنین این چهار مدل بالاترین میزان حافظه پنهان نوع L3 را برابر با 38.50 مگابایت دارند. بالاترین توان مصرفی در پردازندههای نسل 10 برابر با 205 وات و کمترین توان مصرفی 85 وات است.
رم سرور پرولیانت نسل 10 اچ پی
کمپانی اچ پی برای نسل ده پرولیانت به سراغ سریعترین و پایدارترین حافظههای دنیا یعنی Persistent Memory رفته است که بالاترین ظرفیت حافظه را نیز در اختیار کاربران قرار میدهند.
رم سرور در نسل 10 اچ پی مجهز به Data Performance هستند که این قابلیت زمان خواندن و نوشتن را در حد نانوثانیه فراهم میسازد. این ویژگی باعث میشود که خواندن اطلاعات هارد SSD تا 27 برابر سریعتر و زمان ریاستارت و لود شدن سرور 20 درصد کاهش یافته که باعث بهینه شدن مصرف برق نیز میشود. همچنین بهدلیل مجهز بودن سرور پرولیانت G10 به پردازندههای Intel Xeon Scalable، کاربران میتواند از حافظه رم 128، 256 و 512 گیگابایت استفاده کنند که نسبت به نسلهای قبلی پرولیانت اچ پی ظرفیت تا 512 گیگابایت افزایش پیدا کرده که این ویژگی باعث میشود تا 6 ترابایت (DL380) حافظه رم را پشتیبانی کند. این در حالی است که در نسل نهم سرور اچ پی پهنای باند 128 گیگابایت در ثانیه بود که مقدار پهنای باعث در نسل 10 به 256 گیگابایت در ثانیه رسیده است.
بیشتر بخوانید: نرم افزارها و نحوه ریکاوری و بازیابی اطلاعات NAS Storage
رم سرور اچ پی در آخرین نسل از نوع DDR4 و مجهز به تکنولوژی ECC هستند و از سرعت باس 2133، 2400، 2666 و 2933 مگاهرتز پشتیبانی میکند که عمدتا برای محیط های Enterprise، HPC و SMB ایدهآل است. همچنین هر سی پی یو در نسل 10 دارای شش کانال و هر کانال مجهز به 2 اسلات رم است که در مجموعه 12 عدد اسلات DIMM را نیز پشتیبانی میکند.
هارد درایو سرور نسل 10 اچ پی
در نسل 10 اچ پی علاوه بر اینکه افزایش ظرفیت ذخیرهسازی را در نظر گرفته، امکان استفاده از حافظههای SSD و NVMe را بهصورت همزمان فراهم کرده است. اگرچه بیشتر مدلهای این نسل از پورت M.2 و حافظههای SSD پشتیبانی میکنند اما قابلیت نصب و راهاندازی حافظه NVMe نیز وجود دارد.
حداکثر فضای ذخیرهساز داخلی در مدل DL380 GEN 10 نسل ده hp مجهز به 3 مدل کنترلر ذخیرهساز سری S، E و P است که نوع کنترلر پیشفرض SATA HPE Dynamic Smart Array S100i است. در آخرین نسل سرورهای پرولیانت فضای ذخیرهسازی LFFها تا 16 ترابایت و SFFها تا 30 ترابایت افزایش یافته است. همچنین به دلیل مجهز بودن هاردهای این نسل به گاز هلیوم، علاوه بر کاهش فاصله کمتر صفحات هارد، باعث افزایش ظرفیت نیز شده است که این تغییر 58 درصد فضای ذخیرهسازی را نسبت به دیگر رقبا و نسلهای اچ پی در اختیار کاربران قرار می دهد.
دیگر قطعات سختافزاری
کمپانی HPE در نسل 10 به سراغ جدیدترین کارتهای گرافیکی رفته و با پشتیبانی از 3 پردازنده گرافیکی و درنظر گرفتن رابطهای جدید، هوش مصنوعی و استفاده از API علاوه بر هوشمندسازی، باعث ایجاد فضای نمایشی منحصربهفردی نیز شده است.
برای استفاده از کارت شبکه میتوانید به سراغ مدلهای FlexibleLOM یا PCIe بروید، اگرچه عمدتا در مدلهای نسل 10 اچ پی از کارت شبکه 4×1GbE استفاده میشود و قابلیت ارتقا تا 25GbE را نیز دارد. همچنین نسل 10G پرولیانت از هشت اسلات PCIe پشتیبانی میکند که این ویژگی باعث میشود تا کاربران با توجه به فعالیتشان امکانات شبکه را افزایش دهند.
منبع تغذیه تعبیه شده در نسل دهم پرولیانت از نوع Flex Slot با قابلیت پیکربندی مختلف و متنوع است که حداکثر 6 فن هوشمند را نیز پشتیبانی میکند و قابلیت استفاده از منبع تغذیه Platinum و Titanium با ظرفیت 500، 800 و 1600 وات را دارد.
تکنولوژیها
تغییرات چشمگیر نسل 10 اچ پی تنها محدود به سختافزارها نمیشود، بلکه این کمپانی در توسعهی نرمافزارها نیز تغییرات خاصی را ایجاد کرده است. به جرات میتوان گفت که نسل آخر اچ پی مجهز به قابلیتهای گسترده در زمینهی فناوریهای مدیریتی، مجازیسازی، امنیت، توسعه شبکه، هوش مصنوعی و پردازش ابری است که در این راستا نرمافزارهای متعددی را به سرور G10 اضافه کرده است، برخی از آنها عبارتند از:
- HPE Integrated Lights-Out (HPE iLO)؛ مجهز به آخرین نسل از برنامه مدیریتی iLO 5
- UEFI؛ افزایش امنیت سرور با بهرهمندی از تکنولوژی بوت UEFI
- Intelligent provisioning؛ ارائه خدمات هوشمند مدیریتی مانند پیکربندی پورتها، نصب سریع سیستمعامل، مدیریت هارد دیسکها و…
- iLO RESTful API؛ ارائه روشهای متنوع در زمینهی پیکربندی مانند پیکربندی از طریق مرورگر یا F8
- Active Health System (AHS)؛ گزارشگیری از وضعیت سلامت سرور و قطعات آن
- Smart update؛ بهروزرسانی خودکار
- HPE iLO mobile application؛
- RESTful interface tool
- Scripting tools
- HPE OneView standard
- HPE Systems Insight Manager
- Immutable silicon toot of trust
- Support for Commercial National Security Algorithms (CNSA)
- Trusted Platform Module
- HPE InfoSight for Servers
- HPE OneView advanced
- HPE insight Cluster Management Utility (CMU)
مزایا و معایب سرور نسل 10 اچ پی
در معرفی سرور نسل 10 اچ پی باید گفت که خانواده سرور اچ پی 10 که عمدتا در مدلهای سرور DL یا رکمونت، سرور اچ پی ای ML یا ایستاده، سرور اچ پی بلید BL، آپولو Apollo و Synergy تولید شدهاند، در بهینهسازی و بهبود حجم کاری راندمان بینظیری را ارائه میدهند. با اینحال این محصول کمپانی اچ پی نیز مانند دیگر محصولات دنیا دارای مزایا و معایبی است که برخی از آنها عبارتند از:
مزایا:
- نوسازی در زیرساختها با ترکیبی از فناوری ابری
- مدیریت سختترین برنامهها بهدلیل بهرهمندی از پردازنده مقیاسپذیر اینتل زئون
- امنیت و حفاظت بسیار قوی از سیستمعامل، نرمافزارها، اطلاعات و شناسایی انواع بدافزارها
معایب:
- عدم پشتیبانی از برخی برخی رم و پردازندهها در مدل های Small Business
- قیمت بالا برای خرید سرور hp نسل 10 پرولیانت