حافظه پایدار Persistent Memory از تکنولوژی های نوظهور در صنعت IT است، که گره گشای بسیاری از مشکلات پیچیده و راهکاری برای دیتاسنترهای بزرگ و محیط هایی با پایگاه داده گسترده و همچنین کسب و کارهای مبتنی بر کلود می باشد. در این متن، به تکنولوژی این محصول و کاربردهای آن پرداخته شده است.
⏲ زمان تخمینی مطالعه: 9 دقیقه
فهرست موضوعات
حافظه پایدار Persistent Memory چیست؟
در همین سایت در مورد وسایل ذخیره سازی صحبت کرده ایم و در مقالاتی از جمله مقاله ای به نام برسی تخصصی برای خرید رم سرور و دیگر گریزها در مورد این تجهیزات اطلاعاتی را به اشتراک گذاشته ایم. از این رو اینجا از آن سخن به میان آوردم، که اگر توضیحاتی را اینجا تکرار نکردم و نیاز به اطلاعات بیشتری در آن مورد داشتید، گشتی در مقالات وبلاگ سایت بزنید.
اینجا سخن از تکنولوژی جدیدی است به نام حافظه پایدار که یکی دیگر از ابداعات شرکت پیشرو HP به همراهی شرکت Intel برای کاربردهای صنعتی و پیچیده است. از این تکنولوژی بخواهیم به شکل کامل نام ببریم می توان از واژه HPE Persistent Memory برای این تکنولوژی استفاده کنیم.
تاریخچه حافظه پایدار Persistent Memory
همانطور که می دانید و هنوز هم استفاده می شود، مدت ها سرورها از حافظه و استوریج به شکل جدا استفاده می کردند، تا اینکه گامی بزرگ در جهت ترکیب این دو حافظه ذخیره سازی، برداشته شده و شرکت HP نسخه اولیه این حافظه را در سال 2016 به بازار معرفی کرد.
اولین نسخه ای که در سال 2016 از این حافظه پایدار ارائه شد. از ترکیب DRAM 8GB به همراه Flash Memory 8GB داخل یک ماژول بود. این ماژول در یک اسلات DIMM سرور جای می گرفت. همانطور که می دانید، حافظۀ DRAM برای ساخت انواع RAM استفاده می شود و صفات مهم آن فرار بودن اطلاعات، سرعت بالا و البته قیمت گران آن است. در مقابل آن Flash Memory ها کندتر هستند ولی اطلاعات آن فرار نیست و با قطع برق از بین نمی رود. و این ترکیب جذاب به سان شعر حافظ که می فرماید: (این که میگویند آن خوشتر ز حسن***یار ما این دارد و آن نیز هم) معروف شده به NVDIMM که سرعت حافظۀ DRAM را در کنار انعطاف پذیری حافظۀ فلش به شکل همزمان دارد.
البته چون سخن از تاریخچه تکنولوژی حافظه پایدار HPE Persistent Memory است، باید عنوان کنم که اچ پی تنها و یا حتی اولین شرکتی نیست که در زمینه Persistent Memory و NVDIMM ها شروع به کار کرده است، و تولید کنندگانی همچون میکرون تکنولوژی و وایکینگ تکنولوژی نیز NVDIMM ساخته اند و شرکت های فعال دیگر در زمینه سرور نیز آزمایش هایی انجام داده اند. که هیچکدام هنوز نتوانسته اند در رقابت با HP موفق باشند.
به هر حال HP عرضه NVDIMM را با دو مدل از سرور ProLiant Gen9 ، یعنی HPE DL380 و HPE DL360 آغاز کرده است. که البته در ادامه به بررسی این محصول در نسل دهم خواهیم پرداخت.
تکنولوژی Persistent Memory
در بخش قبل نگاهی به شروع تکنولوژی حافظه پایدار و ساخت آن داشتیم. اما این محصول در یک مدار ترکیبی NVDIMM ساختاری مانند آنچه بیان می شود دارد. در ابتدای مدار تراشه های DRAM وجود دارد و پس از آن تسهیم کننده (Multiplexor) در پشت آنان نیز تراشه فلش NAND گنجانده شده است. میکروکنترلری که به یک باتری لیتیوم یونی متصل است وظیفه کنترل انتقال داده بین دو حافظه را بر عهده دارد. در اولین حافظه ها، باتری تا 128GB و با (12x8GB) ماژول حافظه پایدار در یک سرور را پشتیبانی می کردند و امروزه در نسل دهم از سرورهای اچ پی این ظرفیت بیشتر می باشد
.
ظرفیت Persistent Memory
شرکت HP در حافظه پایدار سری 100 ماژول هایی 128GB ،256GB و 512GB عرضه کرده است. این تجهیزات، با سرعت DRAM و امکان ذخیرۀ دائمی داده ها، دارای قابلیت اطمینان می باشند و با ظرفیت و عملکرد بالا با وجود امکان قطعی غیر منتظره برق امن می باشند. اکنون ماژول های HPE Persistent Memory برای پردازنده های نسل دوم Xeon Scalable، به شکل چشمگیری بهینه می باشند. این نوع حافظه در نسل 10 از سرورهای HP معروف به HPE Scalable Persistent Memory می باشند.
البته در نظر داشته باشید، حافظه پایدار HPE، یک گزینه جایگزین برای تجهیزات ذخیره سازی خارجی مانند هارد های SSD، هارد سخت HDD و یا نوارهای مغناطیسی نیستند. هم اکنون هم برای نگهداری داده با مقدار زیاد از ابزار نامبرده استفاده می شود. حافظه پایدار فقط نوعی از حافظه است که برای افزایش کارایی، بطور مستقیم به باس دسترسی دارد تا اگر سرور به مشکلی برخورد یا قطع ناگهانی برق رخ داد، اطلاعات حیاطی آنها را از دست ندهیم. همچنین سرعت اجرای برنامه ها در داخل NVDIMM خیلی بالاتر است. چرا که نیاز به جابجایی اطلاعات میان دستگاه های ذخیره سازی و پردازنده نیست. بر اساس همین تکنولوژی است که HP ادعا کرده، استفاده از NVDIMM بوسیله SSDهای سریع NVMe پهنای باند را شش برابر افزایش می دهد. عملیات ورودی-خروجی حافظه پایدار در ثانیه (IOPS) تا 24 برابر بیشتر شده است و زمان تأخیر(Latency) تا 73 برابر کاهش داشته است.
برتری ها و کاربرد تکنولوژی حافظه پایدار
در فهرست زیر برخی از مزیت های حافظه پایدار لیست شده است:
- از عملکرد بهتر و سرعت بیشتر در استخراج نتایج برای محاسباتی که برپایه داده های پیچیده می باشند. با تکیه بر این که محاسبات بزرگتری در حافظه قرار می گیرد و این مشکل محدودیت های ذخیره سازی در پایگاه داده ها را تا حد زیادی مرتفع می کند.
- افزایش زمان سرویس دادن به همراه چابکی بیشتر در عملکرد و تامین امنیت در کارهای مداوم.
- با استفاده از HPE Persistent Memory، شما در هزینه های پنهان نگهداری سرورهایتان صرفه جویی خوبی خواهید کرد. بدون آن که ضعف در عملکرد برنامه ها داشته باشید.
- حافظه پایدار HPE، تجزیه و تحلیل Real Time را با سرعت بیشتری از طریق HTAP و امکانات ذخیره سازی پیشرفته به ما هدیه می دهد.
نسل دهم سرور HP و حافظه پایدار
HPE Scalable Persistent Memory در سرورهای نسل دهم HP امکان استفاده دارند و ۲۷ برابر سرعت بیشتری از SSDها دارند. زمان بوت کردن دیتابیس را تا ۲۰ برابر کمتر می کنند و در نتیجه حداکثر Uptime را دارا می باشند. این حافظههای پایدار و دائمی، باعث بهبود در HTAP، software-defined storage caching tiers و….. می گردد.
از این دست می توان به رم سرور HPE 128GB Intel Optane 2666 با پارت نامبر PN:835804-b21 اشاره کرد. این حافظه پایدار برای سرورهای HPE Gen10 تولید شده، که دارای پردازنده های نسل دوم Intel Xeon می باشند.
این سری از حافظه پایدار برای استفاده در کنار پردازنده های نسل دوم Intel Xeon عرضه گردیده و توسط سرورهای زیر پشتیبانی می گردد :
- HPE Proliant DL360 G10
- HPE Proliant DL380 G10
- HPE Proliant DL560 G10
- HPE Proliant DL580 G10
- Synergy SY480 G10
- Synergy SY660 G10
پشتیبانی OS نیز از جمله تکنولوژهای مهم است و به عنوان مثال حافظه نامبرده فقط سیستم عامل های زیر پشتیبانی می کنند :
- Microsoft Windows Server 2012 R2 (HPE driver)
- Microsoft Windows Server 2016 (HPE driver)
- Microsoft Windows Server 2019
- Red Hat Enterprise Linux 7.6
- SUSE Linux Enterprise Server 12 SP4
- SUSE Linux Enterprise Server 15
- WMvare 6.7 Update 1
بررسی انواع HPE Persistent Memory در نسل آخر
امروزه حافظه های پایدار پیشرفته اچ پی با سه ظرفیت عرضه می شوند که در زیر به بررسی نام و مشخصات آنها خواهم پرداخت:
- HPE 128GB 2666 Persistent Memory Kit featuring Intel® Optane™ DC persistent memory
پارت نامبر: PN:835804-b21 ظرفیت: 128 گیگابایت پاور: 15 وات
- HPE 256GB 2666 Persistent Memory Kit featuring Intel® Optane™ DC persistent memory
پارت نامبر: PN:835807-b21 ظرفیت: 256 گیگابایت پاور: 18 وات
- HPE 512GB 2666 Persistent Memory Kit featuring Intel® Optane™ DC persistent memory
پارت نامبر: PN:835810-b21 ظرفیت: 512 گیگابایت پاور: 18 وات
لازم به ذکر است ابعاد هر سه این حافظه ها 1.91 در 19.81 سانتی متر است و نرخ انتقالی برابر با 2666 MT/s دارند.
البته Hewlett Packard اعلام کرده که هنوز در حال توسعه و پیشبرد این تکنولوژی جذاب است و در آینده نمونه های پیشرفته تری از آن عرضه خواهد کرد.