آرایههای ذخیرهسازی (Storage arrays) همگی دارای نوعی پردازنده هستند که در یک کنترلر تعبیه شده است. در نتیجه، کنترلکننده آرایه ذخیرهسازی (storage array’s controller) بهطورکلی از قطعات سروری است که مسئولیت انجام طیف وسیعی از عملکردها را برای سیستم ذخیرهسازی برعهده دارد. میتوان به آن به عنوان یک رایانه ذخیرهسازی نیز نگاه کرد که قابلیت پیکربندی و اجرا بهصورت تکی (single controller)، جفت (dual controller) و حتی به عنوان یک گره در یک خوشه از سرورها (scale out storage) را دارد.
هر کنترلکننده دارای یک مسیر I/O برای برقراری ارتباط با شبکه ذخیرهسازی، دستگاههای ذخیرهساز و اتصال مستقیم با سرور را دارد و عملکردهای مرتبط مانند مدیریت حجم و RAID را برعهده دارد. با این تفاسیر بیایید نگاهی دقیقتر به Storage Controller در سرور داشته باشیم و همچنین با جدیدترین انواع آن که توسط کمپانی HPE به بازار عرضه شده آشنا شویم.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 12 دقیقه
فهرست موضوعات
Storage Controller در سرور چیست؟
Storage Controller که با نامهای پردازنده ذخیرهسازی (Storage processor) و کنترلکننده آرایه (array controller) نیز شناخته میشود، در سادهترین تعریف یک دستگاه سختافزاری است که آرایههای ذخیرهسازی را کنترل میکند. این دستگاه برای مدیریت درایوهای دیسک سخت (HDD) یا درایوهای حالت جامد (SSD) در رایانه رومیزی، ایستگاه کاری، سرور یا آرایه ذخیرهسازی استفاده می شود. در حالی که همه مادربوردهای hp دارای یک کنترلر ذخیرهسازی اولیه در چیپست هستند اما اگر کاربر به درایوهای بیشتری نیاز داشته باشد یا بخواهد آنها را در RAID پیکربندی کند به یک Storage کنترلر اضافه نیاز خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: آموزش پیکربندی درایوهای RAID
کنترلر ذخیره سازی دارای سه مولفه اصلی شامل CPU، حافظه کش و رابط اتصال با شبکه و دستگاههای حافظه است.
وظیفهی اصلی Storage Controller، یکپارچهسازی حافظهها در چندین دستگاه است تا آنها را به عنوان یک منطقهی ذخیرهسازی واحد در اختیار سرور قرار دهد. این ویژگی باعث میشود تا در هنگام دریافت درخواست از سرور برای نوشتن دادهها، کنترل کننده ذخیرهسازی تعیین کند که دادهها در کدام دستگاه ذخیره شوند. سپس در هنگام دریافت درخواست از سوی سرور برای خواندن دادهها Storage کنترلر دادههای ذخیره شده در دستگاه حافظه را پیدا میکند، آن را میخواند و به سرور منتقل میکند. انجام این وظایف پردازشی به شیوهای کارآمد و پایدار مشخص کننده نقش کنترلکننده Storage در سرور است. البته جدا از خواندن و نوشتن دادهها، کنترلکننده ذخیرهسازی تحقق انواع توابع ارزش افزوده که شامل بهدست آوردن عکسهای فوری (snap shots)، تخصیص پویا ظرفیت و حجم و … را نیز انجام میدهد.
انواع Storage Controller
انواع Storage Controller درایوهای دیسک را به سرور یا کامپیوتر متصل میکنند. براساس استانداردها انواع مختلفی از کنترلرهای ذخیرهسازی مانند کنترلرهای IDE، SATA و SCSI وجود دارد. در ماشینهای مجازی کنترلکننده ذخیرهساز برای دسترسی به دیسکهای مجازی، CD/DVD-ROM و دستگاههای SCSI مورد استفاده قرار میگیرد. بهطورکلی انواع کنترلکننده ذخیرهسازی شامل موارد زیر است که هرکدام دارای مزایا و محدودیتهای خاص خود است:
- IDA
- NVMe
- AHCI SATA
- Bus Logic Parallel
- LSI Logic Parallel
- LSI Logic SAS
- VMware Paravirtual SCSI
هنگامی که یک VMware vSphere VM ایجاد میکنید، حداقل یک کنترلر ذخیرهسازی مجازی بهطور پیشفرض در پیکربندی VM ایجاد میشود.
اگر یک درایو CD/DVD به کنترلر ذخیرهساز مختلف متصل شده باشد، پس از ایجاد VM دو کنترلر ذخیرهسازی خواهید داشت. همچنین در هنگام ایجاد ماشین مجازی، میتوانید کنترلرهای ذخیرسازی بیشتری برای اتصال درایوهای دیسک اضافه کنید. این میزان برای Controller IDE حداکثر 2 عدد و برای Controller SCSI، Controller SATA و Controller NVMe چهار عدد است. برای دستگاههایی که به یک کنترلر SCSI متصل هستند، اتصال تا 15 دستگاه وجود دارد.
کنترلر | تعداد کل دیسک |
IDE | 4 |
SCSI/SAS | 60 |
PVSCI | 256 |
SATA | 120 |
NVMe | 60 |
Storage controller در مقابل RAID controller
تشابه اسمی دو قطعهی سختافزاری Raid Controller و Storage Controller ممکن است کاربران را در مورد عملکرد این دو دستگاه به اشتباه بیاندازد. Raid Controller یک کارت یا تراشه مستقل است که بین سیستمعامل و درایوهای ذخیرهسازی، قرار میگیرد. وظیفه RAID فراهم کردن افزونگی داده و بهبود عملکرد هارددیسک است. همچنین کنترلر raid با مجازیسازی درایوها بهمنظور حفاظت از دادهها کار میکند. با اینحال کنترلرهای RAID با کنترلرهای ذخیرهسازی یکسان نیستند.
کنترلر Storage دیسکهای فعال را به سیستم عامل ارائه میدهد، در حالیکه کنترلر RAID بهعنوان یک حافظه پنهان RAM عمل میکند و عملکردی تنها برای RAIDبندی برای سیستم عامل کاربرد دارد. همچنین تعداد و هویت دیسکهای RAID به پیکربندی یک کنترلر RAID بستگی دارد.
خرید ریدکنترلر hp
چگونگی نصب Storage Controller
نصب Storage Controller به چهار روش مختلف امکانپذیر است که عبارتند از:
- نصب درایور برای کنترلرهای RAID در حین بارگذاری مجدد سیستم عامل
- نصب درایور RAID با کنترلر اینتل
- نصب درایور RAID با کنترلر LSI
- نصب درایور RAID با PERC Array
نصب درایور برای کنترلرهای RAID در حین بارگذاری مجدد سیستم عامل
در طول نصب مجدد ویندوز با آرایه فعال RAID، ممکن است سیستمعامل یک درایور Storage کنترلکننده ذخیرهساز را درخواست کند. بنابراین قبل از بارگیری نرمافزار باید درایور نصب شود.
در این مرحله سیستمعامل باید دارای Image باشد تا درایور کنترلر ذخیرهسازی نصب شود. اگر سیستمعامل Image که شامل درایور صحیح کنترلر RAID است را نداشته باشد، ویندوز نمیتواند هاردیسکها را برای شروع نصب پیدا کند. بنابراین باید درایور کنترلر RAID در مرحله نصب ویندوز تعیین شود. درایورهای مناسب را میتوانید از سایت پشتیبانی کنترلکننده ذخیرهسازی دانلود کنید.
نصب درایور RAID با کنترلر اینتل
BIOS کامپیوتر را بررسی کنید و مطمئن شوید که گزینه RAID On انتخاب شده است. سپس آرایه RAID مورد نظر را در RAID BIOS تنظیم کنید. برای نصب صحیح، درایور Pre-OS را از سایتهای معتبر دانلود کنید.
توجه داشته باشید که درایور دانلود شده برای دو نسخه IRST متفاوت است. بنابراین مطمئن شوید که درایور صحیح را که اغلب با نام درایور F6 نامگذاری میشود را دانلود کنید.
اگر ویندوز را از DVD Dell بارگیری میکنید، درایور IRST در آن موجود است و نیازی به دانلود ندارد. با این حال، درایور IRSTe برای کلیه ویندوزها باید دانلود شود.
خرید سرور hp، خرید سوییچ سیسکو ، قطعات سرور اچ پی
فایلهای دانلود شده باید روی USB بارگیری کنید و سپس USB را به سیستم متصل کنید.
پس از دانلود فایلها، نصب ویندوز را بهطور معمول انجام دهید. برای نصب کنترلر ذخیرهسازی باید USB را به سرور یا رایانه متصل کنید. سپس در هنگام نصب باید USB را برای نرمافزار مشخص کنید.(شکل 1)
شکل 1
در قسمت سمت چپ گزینهی Load Driver را انتخاب کنید. (شکل 2)
شکل 2
پس از اینکه ویندوز درایور صحیح را شناسایی کرد. دکمه Next را بزنید. (شکل 3)
شکل 3
در قسمت نصب درایور، براساس نوع ویندوز (64 یا 32) به پوشه صحیح بروید. (شکل 4)
شکل 4
فایل Windows Select File را نصب کنید. اگر اگر هیچ درایوری در لیست نبود، کادر Hide Drivers را دوباره علامت بزنید.
درایوهای نصب باید پس از نصب درایور در قسمت نصب ویندوز نشان داده میشود. (شکل 5)
شکل 5
نصب درایور RAID با کنترلر LSI
برای نصب درایور از طریق کنترلر LSI باید آرایه RAID مورد نظر را در RAID BIOS تنظیم کنید. برای اینکار ابتدا درایور صحیح Pre-OS را دانلود کنید. (شکل 6)
شکل 6
فایلهای دانلود شده را روی درایو USB منتقل کنید. USB را به دستگاهی که قصد نصب دارید، متصل کنید. (شکل 7 نمونهای از فایلهای دانلود شده در USB)
شکل 7
در قسمت شناسایی فایل در مرحله نصب ویندوز گزینه Load Driver را انتخاب کنید. در این مرحله ویندوز باید درایور را صحیح را شناسایی کند. پس از انتخاب آن گزینه Next را بزنید. سپس در پوشه براساس نوع ویندوز که 32 یا 64 فایل است، درایور را انتخاب و گزینه Windows Select File را بزنید. پس از اینکه فایل را انتخاب کردید، میتوانید کلیهی درایورهای نصب شده را ببینید. (شکل 8)
شکل 8
نصب درایور RAID با PERC Array
نصب این مرحله هم مانند نصب مرحله 2 و 3 است. در این مرحله نیز باید آرایه RAID مورد نظر را بر روی RAID BIOS تنظیم کنید و درایور صحیح Pre-OS را دانلود کنید. (شکل 9)
شکل 9
پس از دانلود فایلها آن را روی USB منتقل و به سرور متصل کنید. تمامی مراحل دقیقا مانند دو مرحله قبل انجام میشود. (شکل 10 نمونهای از فایلهای دانلود شده در USB)
شکل 10
بیشتر بخوانید: تشخیص رم اصلی hp
Storage Controller های جدید HPE
HPE MR Gen10 Plus Storage Controllers آخرین و جدیدترین نسل کنترلکنندههای ذخیرهساز اچ پی است. این کنترلرها از نسل PCIe Gen 4.0 و براساس نسل MegaRAID(R) و Broadcom(R) طراحی شدهاند. این مدل با طراحی ساده و منعطف انتخابی بسیار عالی برای مراکز داده هستند که عملکرد NVMe و SAS SSD را سریعتر و مصرف انرژی را به حداقلترین حالت میرساند. کنترلکنندههای HPE MR Gen10 Plus Storage دارای حداکثر 13700 مگابایت پهنای باند، 3M سرعت خواندن تصادفی و 240K قابلیت RAID 5 هستند. همچنین این مدل از حداکثر 16 پورت داخلی پشتیبانی میکند.