امروزه بازار سرورها بسیار متنوع شده و هر فردی میتواند با توجه به نیاز و ترجیحات خود یک سرور آماده و از پیش ساخته شده را خریداری کند. با اینحال برخی از کاربران به دنبال سرورهایی هستند که بهطور خاص و دقیق با مشخصات آنها سازگاری داشته باشد؛ این دسته از کاربران باید به سراغ سرور اسمبل شده یا مونتاژ شده بروند. تفاوت اصلی بین سرور مونتاژ شده و سرور از پیش ساخته شده در این است که یک سرور اسمبل شده از ابتدا با انتخاب و خرید اجزای جداگانه و سپس کنار هم قرار دادن آنها ساخته میشود، در حالیکه سرور از پیش ساخته شده از یک فروشنده بهعنوان یک سرور آماده خریداری میشود. این سرور آماده بسته به نیاز، بودجه و اجزای سختافزاری مزایا و معایبی دارد. با اینحال اگر بهدنبال یک سرور هستید که بهطورکامل سفارشیسازی شده باشد و همهی نیازهای سختافزاری و نرمافزاری شما را بهطور ویژه پاسخگو باشد، باید به سراغ سرورهای مونتاژ شده بروید اما این کار نیاز به تحقیق و آشنایی با این پروسه دارد؛ پس بیایید بهطورکامل با سرور اسمبل شده یا مونتاژ شده آشنا شوید.
⏲ مدت زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
فهرست موضوعات
سرور اسمبل شده به چه سروری می گویند؟
سرور اسمبل شده یا سرور مونتاژی، سروری است که از ابتدا انتخاب و خرید اجزای آن جداگانه انجام میشود و سپس آن اجزا را در کنار هم قرار میدهند. سرور اسمبل شده با سرور از پیشساخته شده یک فروشنده متفاوت است. در واقع سرور از پیش ساخته شده اگرچه از نظر قیمتی ممکن است ارزانتر باشد اما احتمال دارد بهطور دقیق مشخصات موردنیاز کاربر را نداشته باشد.
در سرور مونتاژ شده اجزای سختافزاری بهراحتی قابل سفارشیسازی است و این ویژگی باعث میشود که کاربر مقیاسپذیری و انعطافپذیری بیشتری را تجربه کند با اینحال مونتاژ و اسمبل کردن یک سرور به تحقیق، مهارت و زمان زیادی نیاز دارد.
مزایا و معایب سرور اسمبل شده
سرور اسمبل شده مانند هر سرور و سیستم دیگری دارای مزایا و معایب مختلفی است که برخی از مزایایی آن عبارتند از:
- میتوانید آن را بر اساس نیازها و ترجیحات خاص خود مانند سختافزار، نرمافزار و عملکرد موردنظرتان سفارشیسازی کنید.
- میتوانید در هزینههای مختلف صرفهجویی کرده و قطعات را با بودجهای که در نظر گرفتهاید، جمعآوری کنید.
- در سرور اسمبل شده کاربران کنترل بیشتری در نگهداری و مدیریت سرور دارند و در صورت نیاز امکان تغییر قطعات و ارتقاء آنها وجود دارد.
اگرچه سرور مونتاژ شده انعطافپذیری و صرفهجویی در هزینهها را بههمراه دارد اما خالی از ایراد نیست. برخی از معایب سرور مونتاژ شده عبارتند از:
- اسمبل کردن سرور یک فرآیند پیچیده و زمانبر است، بهویژه اگر با جنبههای فنی اسمبل سرور آشنا نباشید.
- ممکن است به همان میزان پشتیبانی، ضمانت و خدماتی که در اختیار یک سرور از پیش ساخته شده قرار میگیرید، دسترسی نداشته باشید.
- احتمال دارد با مشکلات یا خطاهای عدم سازگاری با اجزا سختافزاری یا نرمافزاری مواجه شوید.
بیشتر بخوانید: کاهش هزینهها و افزایش کارآیی با سرورهای HP
روش های اسمبل سرور
روش های اسمبل سرور با توجه به مراحل و اجزای آن بسیار متفاوت است. با اینحال یکسری دستورالعمل و نکات کلی برای اسمبل کردن سرور وجود دارد که عبارتند از:
- ابتدا باید تصمیم بگیرید که چه نوع سروری را و با چه هدفی میخواهید اسمبل کنید. بهعنوان مثال آیا قصد اسمبل کردن یک سرور فایل دارید یا بهدنبال مونتاژ یک سرور برای بازی هستید؟ این به شما کمک میکند تا بتوانید سختافزار مورد نیاز خود مانند پردازنده، حافظه رم، ذخیرهساز، کارت شبکه و سیستمعامل را مشخص کنید.
- دوم شما باید اجزای سختافزاری سرور را جداگانه انتخاب و خریداری کنید. میتوانید آنها را بهصورت آنلاین یا از فروشگاههای تخصصی حضوری خریداری کنید. برخی از اجزای ضروری که نیاز دارید عبارتند از:
- شاسی یا کیسی که برای مادربرد، دیسکها و کارتهای توسعه مناسب باشد. همچنین باید سیستم خنککننده و منبع تغذیه را همراه با شاسی در نظر بگیرید.
- مادربردی که با پردازنده، رم و سایر دستگاههایی که میخواهید استفاده کنید، سازگاری داشته باشد. باید نوع سوکت، چیپست، فرم فاکتور و سازگاری بایوس مادربرد را بررسی کنید.
- یک پردازنده یا CPU که میتواند حجم کاری و عملکرد مورد نیاز سرورتان را مدیریت کند. همچنین باید مصرف برق، نیازهای خنککننده و سازگاری با مادربرد را در انتخاب سیپییو در نظر بگیرید.
- حافظه رم که بتواند دادهها و دستورالعملهای پردازنده را اجرا کند و ظرفیت، سرعت و نوع آن با مادربرد نیز سازگاری داشته باشد.
- فضای ذخیرهسازی که بتواند نیازهای ذخیرهسازی سیستمعامل، برنامهها و دادهها را جوابگو باشد. بسته به بودجه، ظرفیت، سرعت و نیازهای قابلیت اطمینان، میتوانید بین درایوهای دیسک سخت (HDD) یا درایوهای حالت جامد (SSD) یکی را انتخاب کنید. همچنین ممکن است برای مدیریت چندین دیسک و ارائه افزونگی و تحمل خطا به یک کنترلر RAID نیز نیاز داشته باشید.
- یک کارت رابط شبکه یا NIC برای اتصال سرور به اینترنت یا یک شبکه محلی که از نظر سرعت و پهنای باند با مادربرد سازگاری داشته باشد.
- در مرحلهی سوم، باید قطعات سختافزاری خریداری شده را مونتاژ کنید. این یک فرآیند پیچیده و ظریف است که باید برای انجام آن با بهترین روشهای اسمبل سرور آشنا باشید. برخی از نکات مهم در اسمبل کردن سرور عبارتند از:
- سخت افزار را با استفاده از هوای فشرده و یک پارچه نرم از هرگونه گردوغبار و یا کثیفی پاک کنید.
- منبع تغذیه را داخل شاسی نصب و آن را به پریز برق وصل کنید.
- سپس مادربرد را داخل شاسی نصب کنید و آن را با پیچ محکم کنید.
- پردازنده را در سوکت مادربرد قرار دهید و از قفل شدن آن در جای خود مطمئن شوید.
- فراموش نکنید خمیر حرارتی را روی پردازنده قرار دهید و فن CPU را روی آن وصل کنید.
- سپس ماژولهای حافظه را در اسلاتهای مادربرد نصب کرده و در جای خود محکم کنید.
- درایوهای ذخیرهسازی را در محلهای شاسی نصب کنید و با استفاده از کابل آنها را به منبع تغذیه و مادربرد متصل کنید.
- کارت شبکه را در یک شکاف توسعه روی مادربرد نصب کرده و آن را با پیچ محکم کنید.
در صورت نیاز هر قطعهی دیگری مانند درایوهای نوری، کارت گرافیک، کارت صدا و غیره را وصل کنید. سپس درپوش شاسی را بسته و آن را با پیچ محکم ببندید.
خرید سوئیچ سیسکو
- در مرحله چهارم، شما باید سیستمعامل و برنامههای کاربردی را روی سرور نصب کنید. این کار را میتوان با بوت کردن از یک رسانه نصب مانند CD/DVD یا درایو فلش USB انجام داد. همچنین باید برخی تنظیمات مانند اتصال شبکه، حسابهای کاربری، بهروزرسانیهای امنیتی و … را نیز پیکربندی کنید.
- در مرحلهی پنجم، شما باید عملکرد و کارآیی سرور خود را با اجرای برخی وظایف و معیارهای رایج آزمایش کنید. میتوانید از ابزارهایی مانند [CPU-Z]، [CrystalDiskMark]، [Speedtest] و … برای بررسی مشخصات سختافزاری سرور، سرعت دیسک، سرعت اینترنت و غیره استفاده کنید. همچنین می توانید از ابزارهایی مانند [Event Viewer]، [Task Manager]، [Performance Monitor] و … برای نظارت بر فعالیت سرور، استفاده از منابع، خطاها و دیگر کارآییها استفاده کنید.
پیکربندی سرور اسمبل شده
برای برای پیکربندی سرور اسمبل شده، باید یک سیستمعامل و نرمافزار لازم با توجه به کارآیی سرور نصب کنید. بسته به نوع سروری که میخواهید بسازید، ممکن است به نرم افزارها و تنظیمات مختلفی نیاز داشته باشید. بهعنوان مثال، اگر میخواهید یک وب سرور بسازید، ممکن است نیاز داشته باشید که یک نرمافزار وب سرور مانند Apache یا Nginx را نصب کنید و براساس سرویس دادن به صفحات وب، پیکربندی آن را انجام دهید. همچنین اگر میخواهید یک سرور فایل بسازید، ممکن است لازم باشد نرمافزار اشتراکگذاری فایل مانند Samba یا NFS را نصب کنید و مجوزها و حقوق دسترسی فایلهای را نیز تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید: آموزش راه اندازی لاگ سرور
بهعنوان مثال سرور مونتاژ شدهای که با هدف میزبانی جمعآوری شده است و توسط SQL Server یا سایر برنامهها مورد استفاده قرار میگیرند، برای پیکربندی آن باید مراحل زیر را دنبال کنید:
- کد را با استفاده از یک زبان مدیریت شده مانند سی شارپ یا ویژوال بیسیک به صورت فایل dll جمعآوری یا Compile کنید.
- با اجرای دستور زیر، ادغام CLR را در نمونهی SQL Server خود فعال کنید:
sp_configure ‘clr enabled’, 1; RECONFIGURE;
- اسمبل خود را با استفاده از عبارت CREATE ASSEMBLY در پایگاه داده SQL Server رجیستر کنید. در این بخش میتوانید محل فایل اسمبلی، مجوز تنظیم شده برای اسمبل و هر گونه وابستگی دیگر به اسمبل را مشخص کنید. بهعنوان مثال:
CREATE ASSEMBLY SQLCLRTest FROM ‘C:\\MyDBApp\\SQLCLRTest.dll’ WITH PERMISSION_SET = SAFE;
- با استفاده از عبارت EXTERNAL NAME، اشیاء پایگاه داده، مانند stored procedures یا triggers به که به سرور اسمبلی ارجاع داده شدهاند، ایجاد کنید. بهعنوان مثال:
CREATE PROCEDURE HelloWorld AS EXTERNAL NAME SQLCLRTest.StoredProcedures.HelloWorld;
سپس اشیاء پایگاه داده را که از سرور اسمبلی استفاده میکنند با استفاده از Transact-SQL اجرا کنید. بهعنوان مثال:
EXEC HelloWorld;