اگر قصد خرید سرور دارید، علاوه بر اینکه باید مشخصات فنی قطعات سختافزاری را بدانید، نیاز به خرید را کاملا مشخص سازید. یعنی دقیقا بدانید که از سرور چه انتظاری دارید. قدم بعدی این است که این قطعات را براساس بودجه سازمان یا شرکتتان خریداری کنید. معمولا سازمانهای بزرگ این وظیفه را بردوش ادمین یا مدیران سرور قرار میدهند که اگر در این زمینه تخصص کافی وجود نداشته باشد، علاوه بر هدر رفتن بودجه اولیه، نه تنها راندمان کاری بهشدت کاهش مییابد بلکه هزینههای جانبی دیگری را نیز در پی خواهد داشت. از اینرو تصمیم گرفتیم تا یک راهنمای قدم به قدم انتخاب سرورهای HP تهیه کنیم و هرگونه اطلاعاتی که باید در زمینه خرید سرور hp بدانید را بهطورکامل در اختیارتان بگذاریم.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 35 دقیقه
فهرست موضوعات
راهنمای انتخاب سرورهای HP
خرید سرور اچ پی همانقدر که راحت و لذتبخش است اما اگر با دقت و در نظر گرفتن برخی از نکات انجام نشود، نهتنها کارآیی نخواهد داشت بلکه باعث هدر رفتن هزینهتان نیز میشود. یکی از نکات مهم در خرید سرور HP در نظر گرفتن فرم فاکتور و نوع شاسی است. در واقع شما بهعنوان یک کاربر باید در نظر بگیرید که قصد خرید سرور ایستاده یا داخل قفسه را دارید.
رایجترین نوع فرم فاکتور در سرورهای اچ پی عبارتند از:
1- سرور Tower یا ایستاده به با علامت اختصاری ML مشخص میشود و مانند کیس کامپیوتر فضای کمی را اشغال میکند. عمدتا از این مدل برای کسبوکارهای کوچک و تازه تاسیس استفاده میشود. بهدلیل مقیاسپذیری و عملکرد قابل قبول این مدل در میان کاربران محبوبیت زیادی دارد.
2- سرور رکمونت که با علامت اختصاری DL شناخته میشود، برای نصب نیاز به قفسه مخصوص یا اصطلاحا رک دارد. همچنین رکها در دو نوع دیواری و ایستاده در بازار موجود هستند که با توجه به میزان فضای که در اختیار دارید میتوانید آن را انتخاب کنید.
قدم اول؛ انتخاب برند سرور
برندهای بزرگ و صاحبنام مانند Asus، Scan، Lenovo، Fujitsu، Dell، HPE و… در زمینه تولید سرور، تجهیزات شبکه و قطعات سختافزاری سرور فعالیت گسترده و قابل قبولی دارند، اما در بازار IT بیشترین سهم فروش از سرور مربوط به کمپانی HPE است. عمدهترین دلیلی که باعث شده محصولات کمپانی (Hewlett Packard Enterprise) HPE در صدر خرید قرار گیرد، توجه به نیاز کاربران و بودجهی آنها برای تهیه سرور است. در واقع شما با هر مدل پیکربندی میتوانید یکی از محصولات جدید یا قدیمی این کمپانی را تهیه کنید و حداقل برای 5 سال از کیفیت و کارآیی آن مطمئن باشید. از آنجایی که سرور HPE در بازار ایران بسیار پرطرفدار است، در دسترس بودن قطعات سختافزاری و جانبی دیگر مزیتی خواهد بود که با خرید آن بهدست خواهید آورد.
قدم دوم؛ انتخاب سرورهای HP براساس فرم فاکتور و شاسی
در نظر گرفتن فضایی که قرار است به سرور اختصاص دهید، بسیار مهم خواهد بود. انتخاب فرم فاکتور و شاسی سرور علاوه بر اینکه در هزینهی ابتدایی تأثیر دارد بلکه نقش بسزایی در پیکربندی سرور نیز ایفا خواهد کرد. پس قدم دوم برای انتخاب مناسب سرورهای HP در نظر گرفتن فضا و مشخص کردن مدل رک یا روی میز و تعداد شاسی است.
خانواده سرورهای اچ پی با در نظر گرفتن فضای هر کسبوکاری چندین مدل را در نظر گرفته است که عبارتند از:
فرم فاکتور ML
سرور Tower یا ایستاده که بهصورت ML (Madular Line) مشخص میشود، دقیقا شبیه کیس است که با عمقی کمتر از ۱۹ اینچ، بهراحتی میتوانید آن را روی میز یا زیر میز قرار دهید. این سرور براساس ابعادی که دارد و پشتیبانی از کارتهای توسعه فضای زیادی را اشغال نمیکند. همچنین برای راهاندازی سرور ایستاده نیازی به اتاق مخصوص نیست و بهسادگی در بهترین مکان از محیط کاریتان میتوانید از آن استفاده کنید. سرور Tower اچ پی بهدلیل مقیاسپذیری و قابلیت اطمینان بودن از محبوبیت بالایی برخوردار است از این مدل میتوانید بهصورت مستقل یا چندین سرور بهصورت همزمان برای وظایف و فرآیندهای مختلف استفاده کنید.
عمدتاً سرور ML اچ پی برای مشاغل متوسط در نظر گرفته شده و شرکتهایی که حداقل ده کارمند دارند و یا با برنامههای پیشرفته مبتنی بر سرور مانند CRM کار میکنند، مناسب خواهد بود. علاوه بر این شرکت یا سازمانهایی که در حال ارتقاء هستند و فعالیتهای مبتنی بر عملکردهای ترکیبی از هوش منصوعی و ابری را انجام میدهند، نیز میتوانند از این مدل استفاده کنند. سرورهای Tower اچ پی از دو پردازنده اینتل پشتیبانی میکند و قابلیت ارتقاء رم تا ظرفیت یک ترابایت و حتی در نسل 10 تا 6 ترابایت با استفاده از تکنولوژی HPE Persistent Memory را دارد، از ویژگیهای این مدل میتوان به ویژگی Al-Driven Operation و HPE Small Business Solution اشاره کرد.
سرور ایستاده اچ پی در دو مدل 100 و 300 در بازار عرضه میشوند که بهدلیل قویتر بودن قطعات سختافزاری مدلهای 300 پرفروشتر هستند، بهعنوان مثال مدل ML 350 با پشتیبانی از پردازنده اینتل سری Xeon Scalable تا سرعت ۳٫۶ گیگاهرتر و تا 28 هسته، درایو 12Gb/s SAS، NVMe SSD، کارت شبکه ۴x1GbE NIC ، رم DDR4 SmartMemory با ظرفیت 128 گیگابایت و 24 اسلات رم برای کسبوکارهایی که مبتنی بر کارهای سنگین مناسب خواهد بود.
فرم فاکتور DL
اگر در سازمانی بزرگ با تعداد کارمند زیاد کار میکنید یا عمده فعالیت شما با نرمافزارهای سنگین است، باید سرور براساس فرم فاکتور DL را انتخاب کنید. این مدل فرم فاکتور برای قرارگیری در رک طراحی شده که ابعاد و ظاهر آنها متناسب با قرارگیری در رک تولید میشود. رک قفسهای فلزی است که سرور و تجهیزات شبکه در آن قرار میگیرد تا علاوه بر جلوگیری از صدمات فیزیکی به سرور از ورود گرد و خاک پیشگیری کند که عمدتا رک در 2 نوع دیواری و ایستاده تولید میشود. رکهای دیواری در ارتفاع 43.5 میلیمتر تولید میشوند و رکهای ایستاده دارای دربهای شیشهای با قابلیت باز شدن از چهار طرف هستند. معمولا سرور بهصورت افقی و ریلی و با استفاده از پیچ درون رک نصب میشود. اگر فضا و محوطهای برای گذاشتن رک داشته باشید سرور DL (HP Density Line) یا رکمونت انتخابی عالی برای کسبوکارهای متوسط تا پیشرفته است.
مقدار فضایی که سرور رکمونت اچ پی اشغال میکند به ارتفاع آن و براساس نوع شاسی مشخص میشود، همچنین بهدلیل همه منظوره بودن و قابلیت پیکربندی در طیف وسیع، جوابگوی نیازهای گستردهای از مشاغل به ویژه مراکز داده است.
توسعه پذیری سرورهای سری DL
سرور DL اچ پی در سریهای DL100 ، DL300 ، DL500 ، DL700 و DL900 تولید میشوند که قابلیت افزایش پردازنده، حافظه رم، ذخیره ساز و … را نیز دارند. بهعنوان مثال سرور HP DL380 G10 قابلیت پشتیبانی از 2 پردازنده، حداکثر 28 هسته و 38.5 مگابایت کش و فرکانس 3.8 گیگاهرتز، 24 اسلات حافظه رم ECC REG DDR4 با سرعت 2666 و 2933، تکنولوژی HPE Persistent Memory تا ظرفیت 6 ترابایت، حافظه های NVDIMM در 12 شیار، نصب 30 عدد هارد SFF با ظرفیت 72 ترابایت، پشتیبانی از هاردهای SAS با سرعت ۱۲ گیگابیت بر ثانیه و منبع تغذیه با توان های 500، 800، 1600 وات نسبت به همردههای خود با 71 درصد عملکرد بیشتر تبدیل به یکی از سرورهای قدرتمند، انعطافپذیر و پرفروش شده است.
علاوه بر این، سرور رکمونت اچ پی برای کسبوکارهای مبتنی در محیطهای کاری highly efficient، networking، low-risk email، networking، messaging solution و virtualization، مناسب است.
فرم فاکتور BL
سرور تیغهای یا Blade Systems نوع دیگری از سرورهای کمپانی HPE است که در ژوئن 2006 معرفی شد. این مدل که بخشی از پلتفرم HPE Converged Systems است، از معماری زیرساختی همگرا در سرور، ذخیره سازی و محصولات شبکه استفاده میکند. این مدل که با نام high-density نیز شناخته میشود، دارای یک باکس و حاوی تعداد زیادی سرور، منبع تغذیه، سوئیچ و کابل کشی است. سرور BL با پشتیبانی از ۱۰۰ تا بیش از 1000 ماشین مجازی سازی در سطح انترپرایز طراحی شده که به کاربران اجازه میدهد تا 128 سرور با تراکم بالا را در هر رک قرار دهند. در حقیقت سرور BL نوعی دیگر از سرورهای رک است که فقط نوع قرارگیری آن در رک متفاوت و بهصورت عمودی است و در هر رک یا محفظهی مخصوص 8 یا 16 عدد سرور قرار میگیرد در نتیجه فضای کمتری را نسبت به رکمونت اشغال خواهد کرد.
توجه داشته باشید که تعداد سرور تیغهای به تعداد یونیتی که رک اچ پی از آن پشتیبانی میکند، بستگی دارد. بهعنوان مثال در یک رک 42 یونیته میتوانید سه عدد انکلوژر C7000 را قرار دهید که عمدتا هر شاسی قابلیت پشتیبانی از 16 سرور BL این مدل را دارد در نتیجه در یک رک 48 عدد سرور قرار گرفته است. با این حال با تغییر نوع رک و مدل سرور این تعداد کمتر یا بیشتر خواهد شد.
خرید سرور BL اچ پی برای کسبوکارهایی که نیاز به مجازی سازی در مقیاس بزرگ و فضای ذخیرهسازی بسیار زیاد دارند، انتخابی ایدهآل خواهد بود. علاوه بر این مشاغلی که مبتنی بر محیطهای مجازی، انترپرایزها، محاسبات پیچیده و رایانش ابری فعالیت دارند، در عین سادگی باعث بالا رفتن سرعت و کارآیی میشوند.
HPE BladeSystem Enclosures
سرور تیغهای دارای یک زیرساخت Modular است که با توجه به پیکربندی که در اختیار کاربران قرار میدهد در زمینه پردازش، ذخیرهسازی، مدیریت، مصرف انرژی و خنکسازی علاوه بر داشتن سرعت باعث کاهش هزینههای جانبی میشوند. این نوع سرورها براساس نوع شاسی و محفظهای که دارند در دو مدل C3000 و C7000 تولید میشوند، همچنین مدلهای BL460c، BL660c و سرور گرافیکی WS460c Gen9 براساس نوع کارآیی نیز توسط کمپانی اچ پی طراحی و به بازار عرضه شده است.
مدل C3000 برای فضاهای کوچک برای کسبوکارهای بزرگ طراحی شده است که دارای محفظهای از جنس پلاتینی و ذخیرهسازی (NAS یا iSCSI) ، شبکه، خنک کننده و مدیریت را در بهترین کارآیی ارائه میدهد.
مدل C7000 علاوه بر ارائه کلیه ویژگیهای C3000 مجهز به تکنولوژی مدیریت HPE OneView است. ویژگی اچ پی وان ویو باعث میشود تا زیرساختها در سیستمهای فیزیکی مانند سرورها، ذخیرهسازها و شبکه در مراکز داده سریعتر گسترش یابد و عملیات IT در حین سادگی با بالاترین بهرهوری ارائه شود.
سرور تیغهای HPE ProLiant BL460c به منظور انعطافپذیری و بهینهسازی برنامههای اصلی حوزه IT برای حجم کاری بالا و TCO مناسب است که به تکنولوژی یکپارچه سازی و مدیریت HPE OneView نیز مجهز است.
سرور BL660c محصول دیگری است که برای مشاغل مبتنی بر پایگاه داده، مجازی سازی، پردازش تجاری و برنامههای پیچیده و وابسته به پردازش بالا، ایدهآل خواهد بود. این محصول کمپانی اچ پی با تمرکز بر انعطافپذیری، ذخیرهسازی گسترده، I/O سریع و پردازش بهخوبی جوابگوی نیازهای باری سنگین با کمترین TCO خواهد بود و البته همه اینها توسط HPE OneView مدیریت میشود.
یونیت یا Unit
یونیت واحد اندازهگیری ارتفاع در رک است که با علامت اختصاری U مشخص میشود و معمولا هر یونیت معادل 4.445 سانتیمتر یا سه سوراخ در آداپتورهای کناری است، که معمولا شماره آن روی آداپتور رک مشخص میشود و کوچکترین سایز U1 است. بهعنوان مثال یک سرور 9 یونیته ارتفاعی نزدیک به 40 سانتیمتر خواهد داشت. در حقیقت یونیت بیانگر ارتفاعی است که در آن میتوانید تجهیزات را نصب کنید که از پایین Rack با سطح زمین تا سقف Rack اشاره دارد. Rackهای دیواری در ارتفاع ۶، ۷، ۹ و ۱۲ یونیت و رک ایستاده در ارتفاع ۱۲ تا ۴۷ یونیت طراحی و تولید میشود.
انتخاب تعداد یونیت در تعداد پردازنده، دمای حرارتی داخل رک، فضای ذخیره سازی و مدیریت سرور نقش دارند. بهعنوان مثال سرورهای تک یونیته مانند HP DL360 با همتای خود یعنی HP DL380 همان کارایی 380 را دارد ولی فقط یک یونیت فضا را اشغال و از لحاظ گسترش درایو از 380 ضعیفتر عمل میکند. بههمینخاطر باید یونیت هر رک براساس فضایی که مدنظر دارید خریداری شود، بهعنوان مثال دیتاسنترها براساس یونیتی که یک فضا اشغال میکنند، اقدام به خرید سرور میکنند.
نصب سرور اچ پی در رک برای دیدن آموزش و چگونگی نصب کلیک کنید ...
قدم سوم؛ انتخاب پردازنده
برای خرید سرور هفت قطعهی اصلی را باید در نظر بگیرید که اولین و مهمترین قطعه سختافزاری پردازنده یا cpu سرور است. این قطعه سختافزاری که با نام سیپییو CPU (Central Processing Unit) نیز شناخته میشود بهشکل مربع و در ابعاد کوچک است که روی Chipset سیستم قرار میگیرد که یکی از اجزای اصلی برای راهاندازی و تقویتکننده تمام دادههای ورودی و خروجی است. سیپییو کلیه فرآیندهای سختافزاری، نرمافزارهای، عملکردهای محاسباتی، منطقی و مقیاسپذیری را برعهده دارد.
نوع سوکت، تعداد هسته، مقدار حافظه پنهان و سرعت عملکرد از نکات بسیار مهمی است که در خرید سرور براساس نوع کسبوکارتان باید آنها را در نظر بگیرید. همچنین سازگاری مدل پردازنده با نسلهای مختلف سرور، پشتیبانی از سوکت CPU و نوع شاسی رک نکات دیگری است که باید در هنگام خرید آن را در نظر بگیرید. پردازندههای مورد استفاده در سرور اچ پی از کمپانی اینتل و عمدتا از خانواده زئون (Xeon) هستند که بهدلیل قدرت پردازش، تعداد هسته و حافظه پنهان عملکرد بسیار قابل قبولی را ارائه میدهند.
در سرور HP هر نسل از سرورهای پرولیانت به یک مدل از پردازنده اینتل مجهز است، که عبارتند از:
- سرور پرولیانت G5 مجهز به پردازنده اینتل زئون سری E5400 و X5400
- سرور پرولیانت G6 مجهز به پردازنده اینتل زئون سری E5500 و X5500
- سرور پرولیانت G7 مجهز به پردازنده اینتل زئون سری E، X و L سری 5600
- سرور پرولیانت G8 مجهز به پردازنده اینتل زئون سری E5-2600 ورژن 1 و 2
- سرور پرولیانت G9 مجهز به پردازنده اینتل زئون سری E5-2600 ورژن 3 و 4
- سرور پرولیانت G10 مجهز به پردازنده اینتل زئون Scalable سری Bronze،Silver، Gold و Platinum
عملکرد پردازنده بر اساس نیاز
توجه داشته باشید که سوکت پردازنده در هر نسل از سرور پرولیانت براساس نوع پردازنده طراحی شده و با نسلهای قبل و بعد سازگاری نخواهد داشت. اگر دارای کسبوکاری متوسط و روبه رشد دارید به پردازندههای قدرتمند و انعطافپذیر نیاز دارید که با افزایش حجم کاری نیز سرور بتواند نیاز شما را پاسخگو باشد، در این حالت باید حداقل یک پردازنده با فرکانس 4.5 گیگاهرتز و 4 هسته فیزیکی انتخاب کنید.
اگر در کسبوکاری فعالیت دارید که عمده فعالیت شما مبتنی بر داده Enterprise، محاسبات Multi Cloud و شبکه، طراحی است باید پردازندهای را انتخاب کنید که از 22 هسته و 6 ترابایت حافظه پشتیبانی کند. همچنین سازمانهای بزرگ و در حال رشد که بهویژه که در زمینه امنیت، IT و محاسبات پیچیده فعالیت دارند، باید به سراغ پردازنده خانواده Scalable سری Platinum بروند که حداکثر در هر سوکت از 28 هسته پشتیبانی کند.
اگر در زمینه حسابداری و کارهای محاسباتی، و در کل بار کاری سنگین فعالیت دارید باید به سراغ مدل پردازنده سرور E5-2667 v4 بروید، با اینکه این مدل سی پی یو از نظر هزینه کمی گران است اما وقتی از قابلیتهای 4 کانال رم سرور DDR4 با قابلیت ECC، 3.2 گیگاهرتز فرکانس در محدوده توربو و مجهز بودن به 2 سوکت با پشتیبانی هر سوکت از 16 هسته استفاده کردید، هرگز به قیمت آن فکر نخواهید کرد.
قدم چهارم؛ انتخاب سرورهای HP بر اساس حافظه رم
قدم بعدی در انتخاب قطعات سختافزاری، انتخاب حافظه رم (RAM (Random Access Memory)) است که یکی از کلیدیترین بخشها در سرور خواهد بود. در واقع این قطعه در خواندن، نوشتن و سرعت پردازش اطلاعات نقش بسیار مهمی را برعهده دارد، بههمین خاطر انتخاب رم متناسب با سرور برای بالا بردن پردازش و بازده بسیار مهم خواهد بود.
برای اینکه بدانید به چه مقدار رم برای سرور نیاز دارید باید قبل از خرید به برخی از سوالات پاسخ بدهید تا یک انتخاب مناسب داشته باشید:
– بهچه دلیل از سرور استفاده میکنید یا هدف اولیه از خرید سرور اچ پی چیست؟
– چند کاربر به سرور دسترسی دارند یا خواهند داشت؟
– چه سیستم عامل و برنامههایی روی سرور اجرا میشود؟
– آیا مصرف سرور بهصورت اختصاصی یا چند منظوره یا مشترک است؟
این در حالی است که برای انتخاب حافظه رم باید دو گزینه فرکانس و سازگاری فرکانس رم با حداکثر فرکانس مادربورد سرور را در نظر گرفته و از بین مدلهای متعددی مانند DDR2، DDR3، DDR4، SDRAM، DDR، SDRAM و … بهترین گزینه را متناسب با نسل سرور پرولیانت انتخاب کنید.
بهعنوان مثال در نسل 5G پرولیانت عمدتا از رمهای DDR2 استفاده میشود که 8 گیگابایت ظرفیت را با پهنای باند 8.5 گیگابیت در ثانیه پشتیبانی میکنند اما اگر از نسل 6 تا 8 استفاده میکنید دیگر باید به سراغ رم سرور DDR3 بروید که دارای پهنای باند 800 تا 1600 مگاهرتز است.
حداقل Ram مورد نیاز
در هر زمینهی که فعالیت میکنید باید دو نکته را برای خرید سرور در نظر بگیرید:
- حداقل باید بین 16 تا 64 گیگابایت حافظه براساس بودجه و کارآیی برای سرور در نظر بگیرید.
- حتما رم مجهز به تکنولوژی ECC خریداری کنید. حافظه ECC یا Error correction code یکی از نیازهای اساسی در سرور است که باعث میشود در هنگام خواندن و نوشتن رم خطاهای احتمالی را بررسی و آن را بهصورت خودکار برطرف کند. با داشتن این مدل رم تقریبا احتمال از دست رفتن اطلاعات بعید خواهد بود.
قدم پنجم؛ انتخاب ذخیره سازی
قطعهی بعدی در که راهنمای انتخاب مناسب سرورهای HP باید به آن بپردازیم، ذخیره ساز، دیسک سخت، هارد یا HDD است. این قطعهی سختافزاری از چندین صفحه مغناطیسی تشکیل میشود که وظیفهی ذخیره و نگهداری از اطلاعات و برنامهها را برعهده دارد. برای انتخاب هارد باید ظرفیت، سرعت انتقال اطلاعات کانکتور یا محل اتصال، ویژگیها، ابعاد و سازگاری با سرورهای اچ پی را در نظر بگیرید.
در هنگام خرید هارد سرور HP با گزینههای متعددی روبهرو میشوید که باید براساس نیاز و بودجهتان آن را انتخاب کنید، برخی از ذخیره سازهای موجود در بازار عبارتند از:
– اگر از شبکه ذخیره سازی SAN استفاده میکنید باید به سراغ هارد با رابط FC بروید، این نوع رابط بهدلیل انتقال اطلاعات از طریق فیبرنوری از سرعت بالایی برخوردار است.
– اگر میخواهید هارد دارای سوکت ورودی و خروجی باشد یا از نسلهای قدیمی سرور اچ پی مانند سروهای نسل 4 استفاده میکنید باید هارد با رابط SCSI خریداری کنید که حداکثر 300 گیگابایت ظرفیت را در اختیارتان میگذارد.
– عمدتا بیشتر مشاغل چه متوسط چه سازمانهای بزرگ با هرگونه حجم کاری، هارد با رابط SATA را انتخاب میکنند. این نوع ذخیره ساز به دلیل داشتن سرعت 600Mb/sec، توان عملیاتی 6Gb/sec و سرعت چرخش بین 5400 تا 7200 RPM و برخورداری از تکنولوژی قابلیت تصحیح خطا خودکار (ECC) علاوه بر سرعت امنیت و ایمنی بالایی را برای انتقال اطلاعات در اختیار کاربران قرار میدهد.
– هارد سرور با رابط SAS که نسل جدید ذخیره ساز برای کانکتور SCSI است با اینکه در زمینهی سرعت انتقال اطلاعات (3 تا 12 گیگابایت در ثانیه) بسیار پیشرفت کرده است اما بهدلیل ظرفیت پایین ذخیره سازی در مقابل قیمت گران آن، بیشتر برای سازمانهایی که سرعت انتقال داده در اولویت قرار دارد، مناسب خواهد بود.
حافظه درایو SSD
– هارد سرور SSD که بدون ساختار الکترو مغناطیسی و براساس ساختار و بلوکهای الکترونیکی کار میکند نسبت به هاردهای مغناطیسی سرعت بالاتری را ارائه میدهد که متأسفانه بدلیل ظرفیت پایین در برابر قیمت بالا، برای کسانی که سرعت انتقال داده در اولویت است، مناسب خواهد بود.
– اگر عمده فعالیت سازمان یا شرکتتان بر پایه کارهای سنگین مانند گرافیک یا گیمینگ است باید به سراغ هارد سرور NVME بروید این نوع ذخیره ساز که روی اسلات PCIe مادربود نصب میشوند تا 32 گیگابیت بر ثانیه پهنای باند و 9.3GB/s توان عملیاتی را ارائه میدهد.
– اگر با حجم زیاد اطلاعات سروکار دارید باید به سراغ هارد سرور با فرم فاکتور LFF یا ذخیره ساز 3.5 اینچی بروید که ظرفیتهای زیادی را در اختیارتان خواهد گذاشت. اما اگر مصرف انرژی و سرعت نسبت به ظرفیت برایتان مهمتر است باید ذخیره ساز 2.5 اینچی یا اصطلاحا هاردهای SFF را خریداری کنید.
قدم ششم؛ انتخاب درایو نوری
یکی از موارد مهم در انتخاب سرور مناسب اچ پی، مشخص کردن این نکته است که آیا به درایو نوری احتیاج دارید یا خیر؟ درایو نوری، قطعهی سختافزاری است که خواندن و نوشتن اطلاعات ذخیره شده روی CD و DVD را برعهده دارد. همچنین این قطعه قابلیت این را دارید که اطلاعات ذخیره شده روی سی دی و دی وی دی پاک و مجددا اطلاعات جدید را ذخیره کند.
عمدتا کسبوکارهایی که به درایو نوری نیاز دارند از Optical Drive اینترنال یا اکسترنال در سرور خود استفاده میکنند. مدل اکسترنال درایو نوری در خارج از سرور با رابط USB متصل میشود اما نوع اینترنال با پیچ مخصوص در داخل سرور قرار دارد.
قدم هفتم؛ انتخاب کارت رید کنترلر
کارت رید کنترلر قطعهی دیگری است که باید در هنگام خرید سرور به آن دقت کنید. این قطعه در واقع نقش رابط بین هارد، پردازنده و سیستم عامل را برعهده دارد. وظیفهی کارت رید کنترلر در سرور بسیار گسترده است و این قطعه از پیشبینی مشکلات سیستم، پیگیری پارامترهای کلیدی، بررسی فعالیت I/O، مدیریت خطا تا اصلاح مشکلات، ریکاوری اتوماتیک و محافظه در برابر Downtime را برعهده دارد. در واقع با خرید یک کارت رید میتوانید چندین هارد مستقل را ترکیب و با عملکرد و قابلیتهای منحصربهفرد در سرور قرار دهید. در هنگام استفاده از اطلاعات فایلها بخش بخش میشوند و در هنگام ذخیرهسازی، خواندن و نوشتن بین واحدهای I/O هارد تقسیم میشوند در نتیجه تمام عملکرد هارد با سرعت همراه خواهد بود.
برای خرید کارت رید کنترلر باید میزان کش، تعداد SAS Lane، نوع پورت ورودی، نوع چیپست، مدل RAID، سازگاری با نسل سرور پرولیانت و سرعت ریدبندی را در نظر بگیرید. بهطورکلی رید کنترلر سرور اچ پی در سه سرعت 6G، 3G و 12G به بازار عرضه شده است که 3G برای سرورهای نسل 5 پرولیانت و پایینتر، 6G برای نسل 6 تا 8 اچ پی و 12G در نسل 9 و 10 مورد استفاده قرار میگیرد.
قدم هشتم؛ انتخاب منبع تغذیه
یکی از قطعات اصلی برای راهاندازی سرور، منبع تغذیه یا پاور (Power supply) است که وظیفهی برقرسانی به دیگر اجزای سرور را برعهده دارد و عمدتا برای تامین برق از تکنولوژی که سوئیچینگ ورودی ولتاژ AC (Alternating Current) با جریان متناوب و ولتاژ ۲۲۰ یا ۱۱۰ به ولتاژهای پایینتر و با ثبات بیشتر DC (Direct Current) تبدیل میکند، استفاده میشود. برای خرید منبع تغذیه باید نوع کابل، راندمان، مدل منبع تغذیه، توان خروجی و بازدهی را باید در نظر بگیرید. بهعنوان مثال پاور سروری که در نسل 5 سرور اچ پی استفاده میشود دارای ولتاژ ورودی 100 AC و توان خروجی 1200 وات با بازدهی 94 درصد است. عمدتا در سرورهای اچ پی منبع تغذیه با بازدهی 96، 94 و 92 درصد و در دو مدل Common Slot و Flex Slot تولید میشوند.
قدم نهم؛ کانفینگ پیشرفته
برای انتخاب یک سرور ابتدایی که تقریبا کلیه نیازهای هرگونه مشاغل را برطرف میسازد باید هفت قطعهی که در بالا به آن اشاره کردیم در نظر بگیرید اما اگر نیاز به کانفیگ پیشرفتهتری داشته باشید، نیاز به اجزای دیگری خواهد بود. این قطعات شامل استوریج سرور DAS، کدی کیج یا براکت هارد، کارت SAS expander، کارت SD و سن سوئیچ SAN Switch است.
بهعنوان مثال اگر سازمان یا شرکتی به درایو بیشتر از 8 عدد در سرورهای سری 300 نیاز داشته باشد باید کیج دریو (Bay Drive) را همراه با کارت SAS expander بهمنظور یکپارچهسازی آرایه درایوها خریداری کنند. همچنین برای استفاده و نصب هاردهای 2.5 یا 3.5 اینچی در سرور نیز به کدی هارد نیاز خواهید داشت.
علاوه بر این شرکتها و سازمانهایی که نیاز به نصب سیستم عاملهای مجازی سازی دارند باید اقدام به خرید SD Card کنند که رایجترین آن نصب نرم افزار ESXI است که روی SD Card نصب و قابلیت مدیریت و مجازی سازی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
همچنین سازمانهای در حال ارتقای که مجموعهای از دستگاههای مشترک ذخیرهسازی را دارند، برای اینکه بتوانند این دستگاهها را یکپارچه سازند باید اقدام به خرید سن سوئیچ کنند.
قدم دهم؛ نرم افزارهای مدیریتی سرور اچ پی
در هنگام خرید سرور اچ پی نکتهی دیگری که باید در نظر بگیرید قابلیت یا نرمافزارهای مدیریتی است که در ارائه بهترین عملکرد و کارآیی نقش بسیار مهمی برعهده دارند. بههمین خاطر شناخت این نرمافزارهای مدیریتی باعث میشود تا یک انتخاب مناسب در خرید سرور HP داشته باشید. این قابلیتهای مدیریتی عبارتند از:
– HPE intelligent Provisioning؛ این نرمافزار که در نسل 8 به بعد کاربرد دارد در واقع جایگزین DVDهای قدیمی HP Smart Start و Firmware شده، باعث بالا رفتن کارآیی پیاده سازی سرور یا پیکربندی دیتا سنترهای جدید میشود. کار کردن با این نرمافزار بسیار آسان و کافی است در هنگام بوت شدن سرور دکمه F10 را فشار دهید.
– HPE iLO ؛ نرمافزار مدیریتی iLO که مخصوص سرورهای اچ پی است، اتصال از راه دور به سرور (در هر نقطه از دنیا) را برای مدیران فراهم میسازد تا از طریق این نرمافزار پیکربندی، ریاستارت کردن، بهروزرسانی، مانیتورینگ، آپدیت، راهاندازی سرویسها و … را بهراحتی مدیریت کنند.
– Array Configuration Utility یا ACU؛ سرور اچ پی برای پیکربندی و ریدبندی دارای نرمافزارهای متعددی است که یکی از کاربردیترین آنها نرم افزار HPE ACU یا Array Configuration Utility است که در نسل 7 ، 8 و 9 استفاده میشود.
HP Insight (Online.Offline)
برای اینکه بتوانید از سلامت پیکربندی و قطعات سرور مطلع شوید و همچنین مشکلات احتمالی را شناسایی کنید، باید از نرمافزار HP Insight استفاده کنید. با نصب این برنامه مدیریتی بهراحتی نقصهای سختافزاری را شناسایی خواهید کرد و همچنین میتوانید سیستم را برای ارتقا، تعمیر و بازیابی خرابی برنامهریزی کنید. این نرمافزار قابلیت این را نیز دارد که اطلاعات پیکربندی شده را برای تحلیل و بررسی دقیقتر به مکان دیگری ارسال کنید.
این نرمافزار قابلیت بررسی تمام موارد فوق را بهصورت آنلاین و آفلاین ارائه میدهد که در حالت آفلاین تست بیشتر از 12 ساعت طول خواهد کشید که برای مدیریت این زمان باید از حافظه رم با بیش از 1 گیگابایت ظرفیت استفاده کنید.
– HPE Systems Insight Manager (SIM)؛ یکی از نرمافزارهایی که با آن میتوانید بهصورت آنلاین سلامت سرور خود را چک کنید HPE SIM است. همچنین این نرمافزار قابلیت مدیریت از راه دور، رصد کردن عملکرد سختافزار، مدیریت و گزارش گیری از منابع، اطلاع از وقوع خطا در قسمت سختافزار و بهروز رسانیFirmware و نرمافزارهای سیستم را در اختیار کاربران قرار میدهد.
– HPE SSA؛ این نرمافزار برای ذخیرهسازی هوشمند و مدیریت آن کاربرد دارد که در دو حالت آنلاین و آفلاین قابل اجرا خواهد بود. این ویژگی علاوه بر ارائه امنیت از دادهها و گسترش فضای درایوهای لاجیکال تنظیمات پیکربندی RAID را در بهینهترین حالت ارائه میدهد.
– HPE Oneview؛ نرمافزار Oneview یکی دیگر از محصولات کمپانی اچ پی در زمینه مدیریت و مانیتورینگ سرور و شبکه است که به کمک آن میتوانید سلامت دستگاه را نیز بررسی کنید. این نرمافزار که در واقع یک ماشین مجازی است، بدون وابستگی به سیستم عامل خاصی میتواند مدیریت و اتوماتیک کردن کارهای IT با کاهش هزینههای جانبی در شرکت و سازمانها فراهم سازد.
قدم یازدهم؛ ادمین
همانطور که اشاره کردیم، برای خرید سرور باید نیاز کسبوکارتان را مشخص سازید و براساس آن اقدام به خرید کنید. بههمین خاطر باید فردی که قصد خرید سرور برای خود یا مجموعهای را دارد از لحاظ فنی و شناخت قطعات دارای تجربهی کافی باشد. متاسفانه بسیاری از شرکتها و سازمانها انتخاب سرور را برعهده فرد یا اصطلاحا ادمینی میگذارند که علم کافی در این زمینه ندارد و نمیتواند سختافزار مناسب را برای سرور انتخاب کند. همچنین بعد از خرید سرور ادمین وظیفهی نگهداری و بررسی سرور را نیز برعهده دارد. از اینرو هر شرکت و سازمانی که با سرور از متوسط یا پیشرفته سروکار دارد، برای حفظ این سیستم و بودجهی که صرف کرده است باید مدیر یا ادمین داشته باشد، که عبارتند از:
- مدیر دیتابیس؛ فردی است که عملکرد و نگهداری دیتابیس سازمان را برعهده دارد.
- مدیر شبکه؛ فردی که وظیفه نگهداری و مدیریت سوئیچ، روترها و زیرساخت شبکه را برعهده داشته و در صورت بروز مشکل آن را برطرف میکند.
- ادمین امنیت؛ فردی که باید در دورههای متناوب قطعات سختافزاری و برنامههای نرمافزاری را از بروز هرگونه مشکل بررسی کرده و امنیت سیستم را تایید کند.
- ادمین وب؛ فردی که مدیریت و نگهداری سرویسهای مرتبط با وب مانند مدیریت آپاچی، ISS، دسترسیها، امنیت و … را برعهده دارد.
وظایف ادمین سرور با توجه به فعالیت شرکت یا سازمان متفاوت است و همچنین احتمال دارد چندین نفر این وظایف را برعهده داشته باشند یا کلا همهی فعالیتها را یک نفر انجام دهد، اما نکتهی که بسیار مهم خواهد بود این است که این فرد یا افراد باید دارای سابقه، تجربه کافی و حرفهای در زمینه پیکربندی (Configuration)، گسترش (Expandation)، تعمیر، محافظت و نگهداری، ارتقا (Upgrade) و شناخت کافی در حوزه تخصصی قطعات سختافزاری و تجهیزات جانبی سرور باشد.
قدم دوازدهم؛ انتخاب مناسب نوع سرور بر اساس نیاز
تا به اینجا با قطعات اصلی و پیشرفته سرور آشنا شدید و تقریبا شناخت کلی از قطعات سختافزاری و نرمافزارهای مدیریتی بهدست آوردهاید. با اینحال بهدلیل اهمیت انتخاب سرور مناسب اچ پی براساس هدف و نیاز هر شرکت و سازمان برای اینکه این مقوله را به خوبی درک کنید، در این قسمت چندین مثال در این زمینه خواهیم زد.
بعد از مشخص کردن سرعت و تعداد هسته پردازشی پردازنده میتوانید نوع یونیت سرور را بهراحتی مشخص کنید، زیرا سرورهای تک یا دو یونیتی از 2 پردازنده و سرورهای 4 یونیته از 4 تا 8 CPU پشتیبانی میکنند.
در انتخاب حافظه رم همانطور که پیشتر اشاره کردیم باید سروری را انتخاب کنید که حداقل 4 گیگابایت حافظه رم با قابلیت ارتقا و حداکثر 64 گیگابایت رم را پشتیبانی کند. همچنین اگر میخواهید در هزینههای اولیه صرفهجویی کنید باید تعداد اسلات PCI و محل نصب درایوهای اضافی را براساس نیازتان مشخص کنید.
توجه داشته باشید که با هرگونه کسبوکاری که سروکار دارید باید کارت رید RAID، پشتیبانی از هاردهای SAS و رم ECC را در سرور حتما انتخاب کنید.
قدم سیزدهم؛ انتخاب سرور مناسب بر اساس بودجه
بسیاری از شرکت یا سازمانها بهدلیل گران بودن سرور از خرید آن امتناع میکنند اما وقتی نیازتان مشخص شود، در هزینههای اولیه و جانبی نیز صرفهجویی خواهد شد که در این بخش با ارائهی مثالهای مختلف میتوانید نیازتان را براساس بودجه دستهبندی کنید.
بهعنوان مثال کسانی که فضای کوچک حتی به اندازهی قرارگیری یک رک هم ندارند و بودجه اولیه آنها هم نیز کم است و میخواهند که حتما سرور آکبند یا NEW تهیه کنند، میتوانند به سراغ سرورهای ML مانند سرور HP ML30 G10 بروند که قیمتی بین 20 تا 30 میلیون تومان دارد. توجه داشته باشید که این قیمت براساس پیکربندی متفاوت است. بهعنوان مثال این سرور دارای 4 اسلات رم سرور DDR4 با ظرفیت 64 گیگابایت است که براساس نیازتان به حافظه رم میتوانید یک تا 4 ماژول RAM بگذارید.
حالا اگر محل رک داشته باشید اما هنوز هم بودجهتان کم باشد و باید سرور نیو هم بخرید، میتوانید سرور HP DL20 Gen10 را انتخاب کنید که قیمتی بین 25 تا 30 میلیون تومان را دارد.
سرورهای نسل 10
مشاغل و کسبوکارهایی که نیاز به کارآیی، مقیاسپذیری و قابلیت گسترش سرور را دارند با یک بودجه متوسط حداقل 60 میلیون تومان میتوانند سرورهای سری ML 300 مانند ML350 Gen10 را خریداری کنند که بهدلیل عدم نیاز به رک نگرانی بابت فضا نیز نخواهند داشت.
همتای دیگر سرورهای ML سرورهای رکمونت سری 300 هستند مانند HP DL380 Gen10 که با بودجهای متوسط نزدیک به 75 میلیون تومان قابل خرید است و باید در رک قرار گیرد.
کسبوکارهای پیشرفته بهویژه سازمان یا شرکتهایی که با برنامه یا اپلیکیشنهای سنگین کار میکنند و تعداد کارمندان آنها زیاد است باید سراغ مدلهای رکمونت سری 500 بروند، بهعنوان مثال مدل سرور HP DL580 Gen 10 یک سرور بسیار کارآمد برای ذخیرهسازی، برنامههای گرافیکی، پایگاه داده و … است که 4 یونیت و 4 پردازنده اینتل Xeon Scalable و قابلیت پشتیبانی از 40 عدد هارد 2.5 اینچی را دارد و برای استفاده باید در رک قرار گیرد با بودجهای نزدیک به 950 میلیون تومان قابل خریداری است.
بسیاری از دیتاسنترها و ارائه دهندگان خدمات هاستینگ ترجیح میدهند که بهجای استفاده از سرورهای رکمونت بهسراغ سرورهای تیغهای بروند که علاوه بر اشغال کردن فضا، و ارائه کارآیی قابل قبول باعث کاهش هزینههای پشتیبانی نیز میشوند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم این مدل سرور دارای انواع مختلفی است که با توجه به بودجه و نیازتان میتوانید آن را انتخاب کنید. بهعنوان مثال مدل BL460c G9 با پشتیبانی از 2 درگاه پردازنده اینتل زئون مدل E5-2680 ورژن 4 و حداکثر 768 گیگابایت رم و پشتیبانی از DDR4 SDRAM از 80 میلیون تومان به بالا در بازار موجود است.
قدم چهاردهم؛ انتخاب سرور استوک اچ پی
همانطور که گفتیم یکی از مواردی که باعث میشود بسیاری از کسبوکارها به سراغ سرور نروند، قیمت این سیستم است که نباید در این زمینه نگرانی داشته باشند، زیرا سرورهای استوک اچ پی بهخوبی میتواند نیاز آنها را با یک بودجه معقول برآورده سازد.
سرور استوک در بازار IT با نامهای یوزد (USED)، دست دوم یا Refurbished نیز شناخته میشود، به سروری گفته میشود که گارانتی کمپانی تولیدکننده به اتمام رسیده، تولید آن متوقف شده است یا سازمان یا فردی از خرید آن پشیمان شده است.
جالب است بدانید که سرور استوک نهتنها عملکرد مناسب و حتی بهتر از سرور آکبند را دارد، بلکه در یک مدت زمان طولانی میتواند کارآیی قابل قبولی داشته باشد. نکتهی که باید در این زمینه در نظر بگیرید خرید توسط یک متخصص و از یک فروشنده معتبر است. زیرا اگر قطعات سختافزاری توسط ادمین یا فروشنده بررسی و تضمین سلامت ارائه نشود، سرور یوزد هیچ ارزشی نخواهد داشت. همچنین فروشنده باید حداقل 6 ماه گارانتی تضمین سلامت قطعات سختافزاری را نیز ارائه دهد.
خرید سرور استوک نسل 5 تا 8 نسبتا ارزان است و گاهی با خرید چندین سرور که بهصورت خوشهای بههم متصل میشوند متوجه میشوید که هنوز قیمت یک سرور آکبند را نیز پرداخت نکردهاید.
این در حالی است که قیمت سرور دست دوم پرولیانت G9 و G10 نیز نسبت به آکبند بسیار مناسب است و سازمانهایی که با حجم کاری بالا، اپلیکیشن و برنامههای سنگین و محیطهای ابری و محاسبانی سر و کار دارند، میتوانند بهسراغ این نسل از سرورهای اچ پی بروند.
اما اگر یک شرکت نوپا با تعداد کارمند کم هستند بهتر است که نسل 8 به پایین را انتخاب کنید بهعنوان مثال مدل سرور HP DL380 G8 با داشتن پردازنده سرور اینتل زئون E5-2620 با پیکربندیهای مختلف در حافظه رم و ذخیره ساز دارای قیمت 7,800,000 تومان به بالا است.
جمعبندی
امروزه پیشرفت تکنولوژی باعث شده که هرگونه کسبوکاری برای خرید سرور اقدام کنند. این سیستم علاوه بر بالا بردن و بهینهسازی کارآیی در مصرف انرژی و بازدهی نیز تاثیرگذار هستند. بههمین خاطر انتخاب مناسب سرورهای HP باید بسیار دقیق انجام گیرد.
اگرچه انواع سرورهای تولید شده توسط کمپانی اچ پی از تکنولوژیهای بهروز برخوردار هستند و بهراحتی هرگونه نیازی را پاسخگو میدهند اما اگر با توجه به بودجه، کارآیی و فضای موردنظر انتخاب نشود، نهتنها باعث هدر رفتن هزینههای اولیه میشود بلکه بهدلیل عدم دریافت مناسبترین عملکرد باعث میشود که بلااستفاده یا با قیمتی پایینتر به فروش برسد. بههمین خاطر توصیه ما این است که حتما سرور را زیرنظر متخصصین و از فروشندگان معتبر تهیه کنید.