هنگام راهاندازی شبکه برای مراکز داده، شرکتها و سازمانهای بزرگ اغلب با بهمریختگی کابلهای روبهرو میشویم. بهترین روش برای سازماندهی این وضعیت استفاده از پچ پنل های شبکه برای اتصال مرتب کابلها به دستگاههای مختلف شبکه است. با اینحال هنوز افرادی هستند که فکر میکنند این کار زائد است و از مزایای پچ پنل شبکه بیاطلاع هستند. بنابراین در این مطلب به معرفی کامل پنچ پنل شبکه و نحوهی نصب پچ پنل میپردازیم و نکات مهم دیگری در این زمینه بهویژه تفاوت پچ پنل و سوئیچ را نیز بررسی خواهیم کرد.
⏲ مدت زمان تقریبی مطالعه: 9 دقیقه
فهرست موضوعات
پچ پنل شبکه چیست؟
پچ پنل شبکه (network patch panel) یک مجموعه سختافزاری غیرفعال با پورتهای متعدد برای اتصال و مدیریت کابلهای ورودی و خروجی است که باید به سختافزار شبکه متصل شوند. پچ پنلها با نامهای Patch bay، patch field یا jack field نیز شناخته میشوند.
بهطور معمول پچ پنل شبکه به رکهای شبکه در بالا یا پایین سوئیچها یا سرورهای شبکه متصل میشود. در واقع پچ پنل یکی از دستگاههای موثر و منعطف برای شبکه است که مرکز داده یا اتاق سرور را سازماندهی میکند و جابهجایی، افزودن یا تغییر زیرساخت کابلکشی شبکه را در آینده آسانتر میسازد. مجموعه سختافزاری پچ پنل شامل پورتهای خالی در یک طرف و یک نقطه پایان در طرف دیگر است. کابلهایی که در سرتاسر یک ساختمان یا محوطه اجرا میشوند را می توان در پورتهای این دستگاه قرار داد، برچسبگذاری کرد و سپس به سختافزار شبکه متصل کرد.
انواع پچ پنل شبکه
به طور کلی، سه نوع پچ پنل در زیرساختهای معمولی مرکز داده بر اساس کابلها، مواد، پیکربندیها و جهتگیری ها وجود دارد که عبارتند از:
- پچ پنل مسی جفت تابیده (Twisted-pair copper patch panels): پچ پنل مسی جفت تابیده برای کابلهای Cat5E، Cat6، Cat6A و Cat7 استفاده میشود. از آنجایی که مشخصات سیمکشی مسی کمی متفاوت است مشخصات پچ پنل باید با کابلکشی مطابقت داشته باشد. بسته به محیطی که شبکه در آن کار میکند، پچ پنلهای مسی جفت تابیده در دو نوع بدون محافظ (UTP) و محافظدار وجود دارد. برای محیطهای اداری معمولی، از UTP استفاده میشود. با این حال، اگر محیط عملیاتی در یک کارخانه تولیدی با سطح بالایی از تداخل الکترومغناطیسی باشد، کابلکشی بدون محافظ میتواند باعث اختلال در اتصال شود بنابراین از جکهای RJ-45 در این اتصالات استفاده میشود.
- پچ پنل فیبر نوری (Fiber-optic patch panels): این پچ پنل برای مدیریت و سازماندهی کابلهای فیبر نوری است که میتواند دادهها را با استفاده از سیگنالهای نوری انتقال دهد. این مدل پچ پنل از حالتها و طول موجهای مختلف نور مانند تک حالت، چند حالته، 850 نانومتر و یا 1310 نانومتر پشتیبانی میکند. نوع کانکتور پچ پنل فیبر نیز میتوان LC، SC، ST، FC، MT-RJ و یا MPO/MTP باشد.
پچ پنلهای فیبر نوری میتوانند سرعتهای بالاتر و مسافتهای طولانیتری را نسبت به پچ پنلهای مسی ارائه دهند، اما قیمتشان گرانتر است.
- پچ پنل های کواکسیال (Coaxial patch panels): این پچ پنلها برای استفاده با کابلهای کواکسیال طراحی شدهاند که میتوانند دادهها را با استفاده از سیگنالهای الکتریکی انتقال دهند. پورتهای این پچ پنل از انواع مختلفی از کانکتورها مانند BNC، F-type یا RCA پشتیبانی میکند. بهطورمعمول از این پچ پنل برای نصبهای صوتی یا تصویری مانند دوربین یا تلویزیون استفاده میشود. همچنین آنها میتوانند با پچ پنلهای فیبرنوری و مسی جفت تابیده برای اتصال کامپیوترها به انواع دیگر تجهیزات استفاده شوند.
کاربرد پچ پنل
به طور کلی، پچ پنلها باید در هر شبکهای با سختافزار رک استفاده شوند. با اینحال رایجترین کاربرد پچ پنل در LAN سازمانها و مراکز داده است. پنلها را میتوان در قفسههای استاندارد صنعتی 19 یا 23 اینچی نصب کرد. علاوه بر استفاده در شبکههای محلی سازمانی، پچ پنلها بهطور معمول در زمینه کابلکشی صوتی، رادیویی و تلویزیونی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
خرید پچ کورد lc-lc
تفاوت پچ پنل و سوئیچ
بررسی تفاوت پچ پنل و سوئیچ : پچ پنل ها و سوئیچ های شبکه تا حدودی شبیه به هم هستند زیرا هر دو با هدف یکسانی یعنی اتصال دستگاههای مختلف شبکه به یکدیگر کاربرد دارند. پچ پنلها جزوء تجهیزات اساسی شبکه هستند که مدیریت و اتصال کابلهای مسی، فیبر نوری، کواکسیال و اتصال کابلها بین شبکه و تجهیزات را فراهم میسازد و بهدلیل طراحی فشرده از تعداد پورت زیادی برخودار است. این در حالی است پچپنلها اغلب در ترکیب با سوئیچها نیز استفاده میشوند تا اتصالات بین کابل اترنت درون دیواری را به اتصالات سوئیچ مناسب هدایت کنند.
اما سوئیچ کاربران را در یک شبکه به همدیگر متصل میکند تا به اینترنت دسترسی داشته باشند، دادهها را به اشتراک بگذارند و یا عملکردهای دیگری را انجام دهند. تجهیزات سوئیچینگ را میتوان بهعنوان جایگزینی برای پچ پنلها در برخی موارد استفاده کرد و ممکن است مزایایی از نظر امکان مسیریابی سیگنالها به تعدادی مقصد بهطور همزمان داشته باشد. با این حال، تجهیزات سوئیچینگ که قابلیتهای پچ پنلها را شبیهسازی میکنند، قیمتی گرانتر از پچ پنل دارد.
نصب پچ پنل
نصب پچ پنل فرآیندی است که شامل نصب پنل روی رک یا دیوار، اتصال کابلها از دستگاههای شبکه به پورتهای پنل و برچسبگذاری و مستندسازی اتصالات است. در اینجا چند مرحله کلی وجود دارد که میتوانید آن را دنبال کنید.
- ابزار مورد نیاز نصب مانند سیم چین، تستر کابل، پیچ گوشتی، آچار پانچ، کاتر کابل، کابلهای شبکه و لوازم جانبی مدیریت کابل را آماده کنید.
- چیدمان پچ پنل و دستگاههای شبکه را مشخص کنید که کدام پورت پچ پنل به کدام پورت سوئیچ یا دستگاه متصل میشود.
- پچ پنل را با استفاده از پیچها و براکتهای مناسب روی قفسه یا دیوار نصب کنید. اطمینان حاصل کنید که پانل به طور ایمن وصل شده و با رک یا پایه دیواری هماهنگ است.
پیشنهاد مطالعه بیشتر: تفاوت فیبر نوری nz و sm
نحوه اتصال پچ پنل به سوئیچ
برای اتصال پچ پنل به سوئیچ باید از کابلهای شبکه استفاده کرد که با نوع و دستهبندی پچ پنل و پورتهای سوئیچ مطابقت داشته باشد. بهعنوان مثال، اگر یک پچ پنل مسی جفت تابیده و یک سوئیچ دارید که از کانکتورهای RJ45 پشتیبانی میکند، باید از کابلهای مسی جفت تابیده با کانکتور RJ45 استفاده کنید. سپس مراحل زیر را انجام دهید.
- پچ پنل را روی رک نصب یا قفسه سیمکشی سوئیچ قرار دهید.
- کابلهای آماده شده را به ترتیب پورت پچ پنل به پورت سوئیچ متصل کنید. (مطمئن شوید که کابلها خیلی بلند یا خیلی کوتاه نباشد و از هرگونه خمیدگی یا پیچش بهشدت خودداری کنید؛ زیرا باعث افت سیگنال میشود.)
- برای اتصال کابلها به پچ پنل باید به رنگبندی سیمها بر اساس استاندارد EIA / TIA 568 B یا EIA / TIA 568 A توجه کنید. استاندارد EIA / TIA 568 A شامل سفید سبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفید آبی، نارنجی، سفید قهوهای و قهوهای است و استاندارد EIA / TIA 568 B شامل سفید نارنجی، نارنجی، سفید سبز، آبی، سفید آبی، سبز، سفید قهوهای و قهوهای میشود.
- پس از نصب کابلها با استفاده از مدیریت کابلهای افقی و عمودی و اتصالات کابل Velcro را وصل کنید تا کابلها به همدیگر متصل شوند.
- پورتهای پچ پنل و سوئیچ را با اعداد یا نام برچسب بزنید و عملکرد صحیح اتصالات ( هر کابل و پورت) را با استفاده از تستر کابل تست کنید تا از عدم وجود خطا یا ایراد در اتصالات مطمئن شوید.
خرید سرور HP
نحوه پانچ پچ پنل
پس از کابلکشی و انتخاب استاندارد موردنظر باید با استفاده از یک آچار پانچ، کابلها را پشت پچ پنل پانج کنید. برای پانچ کردن پچ پنل باید حداقل 2 سانت با دیوار فاصله باشد تا پانج کابلها بهراحتی انجام شود.
ابتدا طول کابلهای مورد نیاز خود را تعیین کنید. این مرحله را نادیده نگیرید زیرا به صرفهجویی در مصرف مواد تا حد امکان کمک میکند. در مرحله بعد ژاکت محافظ بیرونی کابل را در حدود 3 تا 6 اینچ از انتهای کابل جدا کنید. پس از برداشتن ژاکت کابل، باید براساس استاندارد کابلها آنها را در شکاف روی پچ پنل قرار دهید. مطمئن شوید تا قبل از پانچ کردن، حرکت نمیکنند. سپس سیمهای کابل را در شکاف روی پچ پنل قرار دهید. هنگامی که تمام سیمهای را در جای خود قرار گرفتند، با آچار پانچ سیمها را داخل پچ پنل فرو کرده و آچار را را فشار دهید و انتهای سیم را جدا کنید.