برای عملکرد برنامههای مختلف در IP یا پروتکل اینترنت، هر شبکه یک سرور DHCP دارد. بهطور خلاصه dhcp server یک آدرس شبکه (آدرس IP) را به هر کلاینت در شبکه که به آن نیاز دارد، اختصاص میدهد. در واقع بهدلیل وجود یک سرور DHCP در تلفنهای همراه است که ما میتوانیم به هر شبکه بیسیم متصل شویم و از آن استفاده کنیم. بهدلیل اهمیت dhcp server در شبکه در این مطلب به سراغ چیستی و تنظیمات آن رفتهایم تا هر آنچه که باید در مورد این فناوری بدانید را توضیح دهیم.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه: 5 دقیقه
فهرست موضوعات
Dhcp server چیست؟
DHCP مخفف Dynamic Host Configuration Protocol و به معنای پروتکل پیکربندی میزبان پویا (داینامیک) است. این پروتکل برای تخصیص آدرس IP به مشتریان و کاربران در شبکه استفاده میشود.
سرور DHCP یک سرور شبکه است که بهطور خودکار آدرسهای IP، سرورهای DNS، دروازههای پیشفرض و سایر پارامترهای شبکه را به دستگاههای سرویس گیرنده ارائه و اختصاص میدهد. یک سرور DHCP میتواند پیکربندی و مدیریت شبکه را، با حذف نیاز به تخصیص آدرس IP دستی، سادهسازی کند. همچنین یک سرور DHCP میتواند آدرسهای IPv4 و IPv6 را پشتیبانی کند و ویژگیهای اضافی مانند سرورهای DNS، نامهای دامنه، و سرورهای زمان را ارائه دهد.
Windows Server 2016 شامل DHCP Server است که یک نقش سرور شبکه اختیاری است و میتوانید آن را در شبکه خود مستقر کنید تا اجازه دسترسی به آدرسهای IP و سایر اطلاعات را به کاربران DHCP دهید. همچنین همهی سیستمعاملهای کلاینت مبتنی بر ویندوز شامل کلاینت DHCP بهعنوان بخشی از TCP/IP هستند و سرویس گیرنده DHCP در آنها بهطور پیشفرض فعال است.
کاربرد dhcp
هر دستگاه در یک شبکه مبتنی بر TCP/IP باید یک آدرس IP unicast منحصربهفرد برای دسترسی به شبکه و منابع آن داشته باشد. بدون DHCP، آدرسهای IP سیستمهای جدید یا سیستمهای زیرشبکه به شبکه دیگر، باید بهصورت دستی پیکربندی شوند. همچنین آدرسهای IP سیستمهایی که از شبکه حذف میشوند نیز باید به صورت دستی بازیابی شوند.
با DHCP، کل این فرآیند بهصورت خودکار و مرکزی مدیریت میشود. در واقع سرور DHCP مجموعهای از آدرسهای IP را حفظ میکند و هنگام راهاندازی در شبکه، آدرسی را به هر کلاینت فعال DHCP اجاره میدهد. از آنجاییکه آدرسهای IP به جای ثابت (به طور دائم) پویا یا Dynamic (اجارهای) هستند، آدرسهایی که دیگر استفاده نمیشوند بهطور خودکار برای تخصیص مجدد به منبع اصلی IPها بازگردانده میشوند.
DHCP را میتوان در انواع شبکه در اندازههای مختلف از شبکههای خانگی گرفته تا شبکههای سازمانی بزرگ و شبکههای ISP منطقهای پیادهسازی کرد. امروزه بسیاری از سوئیچها، روترها و دروازههای مسکونی دارای قابلیت dhcp server هستند، با این تفاوت که روترهای شبکه مسکونی یک آدرس IP منحصربهفرد در شبکه ISP دریافت میکنند اما در یک شبکه محلی، یک سرور DHCP یک آدرس IP محلی را به هر دستگاه اختصاص میدهد.
Msa 2050 قیمت
DHCP در سوئیچ
DHCP در سوئیچ قابلیتی است که به سوئیچها اجازه میدهد به عنوان سرور DHCP یا عامل تقویتکننده (relay) DHCP عمل کند. یک سرور DHCP میتواند آدرسهای IP و سایر پارامترهای شبکه را به دستگاههای سرویس گیرنده در زیرشبکههای مشابه یا متفاوت ارائه دهد.
یک عامل تقویتکننده یا رله DHCP میتواند درخواستهای DHCP را از دستگاههای مشتری به سرورهای DHCP راه دور در زیرشبکههای مختلف ارسال کند. همچنین DHCP روی سوئیچ میتواند پیکربندی و مدیریت شبکه را ساده سازد، تداخل آدرس IP را کاهش دهد و عملکرد شبکه را بهبود بخشد.
تنظیمات dhcp
اگر شبکهتان از سرور DHCP پشتیبانی میکند، تنظیمات آن بهطور خودکار IP را به سیستمهای موجود در شبکهتان اختصاص میدهد. بهطورمعمول تنظیمات dhcp بهطور اتوماتیک انجام میشود و نیازی به پیکربندی دستی تنظیمات TCP/IP، مانند سیستم نام دامنه (DNS) و سرویس نام اینترنتی ویندوز (WINS) ندارید. با اینحال برای فعال کردن تنظیمات dhcp در ویندوز 8 و 10 مراحل زیر را انجام دهید:
- در دسکتاپ ویندوز، کلید Windows + X را همزمان فشار دهید تا منوی Power User باز شود.
- گزینهی Network Connections را انتخاب کنید.
- شما باید در این بخش حداقل دو نوع اتصال شبکه اترنت و Wi-Fi را ببینید. سپس روی اتصال فعال شبکه دوبار کلیک کنید.
- در پنجره network connection روی گزینهی Properties کلیک کنید.
- روی گزینه Internet Protocol Version 4 کلیک و سپس روی دکمه Properties کلیک کنید.
- برای فعال کردن DHCP، مطمئن شوید که گزینهی Obtain an IP address automatically و Obtain DNS server address automatically انتخاب شدهاند.
اگر نیاز به بازیابی مقادیر آدرسدهی IP پیشفرض دارید، آنها عبارتند از:
DHCP Server: Enable
Modem IP Address: 192.168.0.1
Beginning DHCP Server Address: 192.168.0.2
Ending DHCP Server Address: 192.168.0.254
Subnet mask: 255.255.255.0
نصب کارت گرافیک روی سرور hp
خطای dhcp چیست؟
خطای dhcp زمانی رخ میدهد که دستگاه نتواند آدرس IP را از سرور یا روتر DHCP در شبکه دریافت کند. این میتواند مانع از دسترسی افراد به اینترنت شود. برخی از دلایل احتمالی این خطا عبارتند از:
- خرابی سرور dhcp
- در دسترس نبودن آدرس IPها
- خرابی یا قطع شدن شبکه
- ایراد در پیکربندی دستگاه
برای رفع خطای DHCP، میتوانید مراحل زیر را امتحان کنید:
- عیبیاب شبکه ویندوز را اجرا کنید.
- تنظیمات آداپتور یا روتر dhcp را بررسی کنید.
- تنظیمات dhcp در دستگاه را دوباره انجام دهید.
cisco pak fulfillment در سیسکو و فعالسازی آن
راه اندازی dhcp server در میکروتیک
میکروتیک (Mikrotik) یک سیستمعامل قدرتمند و همهکاره است که از بسیاری از ویژگیها و پروتکلها پشتیبانی میکند. برای راه اندازی dhcp server در میکروتیک مراحل زیر را انجام دهید:
- با استفاده از winbox، به «IP > DHCP Server» در روتری بروید که در آن دسترسی مشتری را کنترل خواهید کرد.
- در پنجره DHCP Server بر روی دکمه DHCP Setup کلیک کنید و از منوی کشویی DHCP Server Interface رابطی را که قصد راهاندازی dhcp server در میکروتیک را دارید، انتخاب کرده و سپس بر روی Next کلیک کنید.
- بلوک شبکه محلی (LAN network block) خود را در کادر ورودی فضای آدرس DHCP قرار دهید و بعد روی Next کلیک کنید.
- آدرس دروازه (gateway) که برای شبکه اختصاص داده شده در کادر DHCP network gateway انتخاب کرده و در ادامه Next را بزنید.
- محدوده IP را از مجموعه آدرسها مشخص کنید و بعد Next را بزنید.
- در این مرحله DNS server IP را انتخاب و روی Next کلیک کنید.
- اکنون باید زمان اجارهی IP موردنظر را مشخص کنید. مدت اجاره پیشنهادی 10 دقیقه است که میتوانید برحسب نیاز آن را تغییر دهید، پس از انتخاب مدت زمان اجاره Next را بزنید.
- پس از تکمیل تنظیمات DHCP setup، گزینهی RADIUS را روی گزینهی YES قرار دهید.
- در نهایت نام DHCP server را تغییر دهید و پسوند « -VISPv4» (حساس به حروف بزرگ) را به آن اضافه کنید، بهعنوان مثال: IE: Lastmile-VISPv4
تفاوت dhcp server و dhcp client
همانطور که پیشتر گفتیم سرور DHCP دستگاهی است که آدرسهای IP و سایر اطلاعات پیکربندی دستگاههای موجود در شبکه خود را نگه می دارد و آنها را به صورت پویا به دستگاههایی که آن را درخواست میکنند، اختصاص میدهد اما DHCP کلاینت دستگاهی است که برای اتصال به شبکه به یک آدرس IP و سایر اطلاعات پیکربندی نیاز دارد و باید یک درخواست پخش و دریافت آن به سرور DHCP ارسال کند.
dhcp server میتواند یک روتر، یک کامپیوتر یا یک دستگاه اختصاصی باشد اما dhcp client میتواند هر دستگاهی باشد که دارای رابط شبکه است، مانند تلفن، کامپیوتر یا تلویزیون هوشمند باشد. همچنین یک سرور DHCP میتواند به عنوان یک سرویس گیرنده DHCP در یک رابط دیگر مانند رابط WAN یک روتر خانگی عمل کند.
Dhcp چیست
DHCP یا پروتکل پیکربندی پویا، ابزاری در مدیریت شبکههای کامپیوتری است که به صورت خودکار آدرسهای IP را به دستگاههای متصل اختصاص میدهد. این سیستم با تسهیل فرآیند ارتباط میان دستگاهها و سرور، از نیاز به تنظیم دستی آدرسها جلوگیری میکند و به این ترتیب، کارآیی شبکه را بهبود میبخشد. DHCP همچنین با ارائه قابلیتهای نظارتی و مدیریتی، امکان پیگیری و کنترل بهتر منابع شبکه را فراهم میآورد.