کش سی پی یو یا همان cpu cache بخشی از پردازنده است که اطلاعات پرکاربرد در آن ذخیره میشود. همانطور که میدانید وظیفه cpu پردازش اطلاعات و انجام محاسبات لازم برای اجرای دستورالعملهاست. یکی از مهمترین اجزای پردازنده، حافظه کش است. در این مطلب میخواهیم با حافظه کش cpu و نحوه عملکرد آن آشنا شویم.
⏲ مدت زمان تخمینی مطالعه : 5 دقیقه
فهرست موضوعات
حافظه کش سی پی یو چیست؟
حافظه کش پردازنده یا cpu cache یک حافظه کوچک و سریع است که در کنار پردازنده کامپیوتر و به صورت یکپارچه با آن قرار گرفته است. در این حافظه، اطلاعاتی که مکرراً نیاز به پردازش دارند ذخیره میشود. باید بدانید که اطلاعات مربوط به برنامههای نصب شده روی کامپیوتر، روی هارد آن ذخیره میشوند. هنگام اجرای یک برنامه، این اطلاعات به حافظه رم (RAM) منتقل میشود.
سپس پردازنده به اطلاعات منتقل شده به RAM دسترسی پیدا کرده و آنها را برای انجام دستورالعملهای لازم، پردازش میکند. به لطف cpu cache پردازنده به جای RAM، اطلاعات را از حافظه کش بازیابی کند. این کار باعث میشود تا سرعت پردازش اطلاعات و عملکرد کامپیوتر شما بالاتر برود. کش پردازنده به بهبود عملکرد برنامههایی که با اجرای دستورات تکراری سروکار دارند، کمک میکند. این برنامهها شامل برنامههای مدیریت پایگاه داده، برنامههای ویرایش تصویر، بازیهای کامپیوتری، برنامههای مدیریت و تحلیل مالی و… میشود.
انواع cpu cache
حافظه کش پردازنده در سه سطح (Level) مختلف وجود دارد که از آنها با عناوین «L1 Cache»، «L2 Cache» و ««L3 Cache» یاد میشود. کش L1، نقش کش اصلی را بازی میکند و به صورت توکار درون پردازنده قرار گرفته است. سرعت دسترسی به L1 Cache، به ترتیب نسبت به کشهای L2 و L3 بالاتر است.
کش L2 هم میتواند درون پردازنده و هم به صورت جداگانه از آن پیادهسازی شده باشد. کش L3 هم نقش پشتیبان کشهای L1 و L2 را دارد. سرعت دسترسی به کش L3 نسبت به کشهای سطح دوم و اول، پایینتر ولی حجم آن بیشتر است.
چگونه کش سی پی یو را بفهمیم؟
سادهترین راه برای اطلاع از میزان کش پردازنده، جستجوی مدل پردازنده در گوگل است. در سایت سازنده cpu، تمامی اطلاعات مربوط به آن (از جمله میزان حافظه کش) نوشته شده است.
اما راههای دیگری هم برای این کار در سیستمعاملهای مختلف وجود دارد.
فهمیدن میزان حافظه کش پردازنده در ویندوز
در منوی استارت، «Task Manager» را جستجو و آن را باز کنید. سپس وارد زبانه «Performance» شوید و از سمت چپ، گزینه CPU را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید مقادیر اختصاص داده شده به حافظههای کش L1، L2 و L3 را مشاهده کنید.
فهمیدن میزان حافظه کش پردازنده در لینوکس
در لینوکس کافی است تا خط فرمان را باز کرده و دستور «lscpu» را تایپ و اجرا کنید. با اجرای این دستور، جزئیات پردازنده و مقادیر اختصاص شده به کش L1، L2 و L3 را مشاهده خواهید کرد.
فهمیدن میزان حافظه کش پردازنده در مک
در کامپیوترهای مک، ابتدا باید منوی اپل (Apple) را باز کنید. سپس روی گزینه «About this Mac» کلیک کنید. حالا میتوانید اطلاعات کلی کامپیوتر مک خود را مشاهده کنید. با کلیک روی گزینه «System Report» میتوانید مقادیر کشهای L1، L2 و L3 را مشاهده کنید.
آیا داشتن کش سی پی یو بالاتر بهتر است؟
هرچه cpu cache کامپیوتر شما بالاتر باشد، به معنای این است که دستورات بیشتری را میتوان بدون نیاز به اتصال به حافظه RAM اجرا کرد؛ بنابراین سرعت کامپیوتر هم افزایش خواهد یافت. البته باید بدانید که امکان ارتقای حافظه کش پردازنده بر خلاف اجزایی مثل حافظه RAM یا هارد، وجود ندارد. بنابراین بهتر است قبل از خرید پردازنده یا کامپیوتر، اطلاعات مربوط به حافظه کش را با دقت بررسی کنید.
چرا cpu cache را پاک کنیم؟
حافظه کش پردازنده هم مثل هر حافظه دیگری پر میشود و این پر شدن، روی عملکرد کامپیوتر تاثیر منفی میگذارد. در کامپیوترهای مدرن امروزی، نیازی به پاک کردن حافظه کش پردازنده وجود ندارد؛ اولا که شما دسترسی به حافظه کش پردازنده ندارید و ثانیا که خود پردازنده، این حافظه را به صورت هوشمند کنترل میکند. بنابراین نیازی به پاک کردن حافظه کش پردازنده توسط خودتان وجود ندارد.
چگونه cpu cache را پاک کنیم؟
اگر تأخیری در عملکرد پردازنده سیستم خود مشاهده میکنید، کافیست تا آن را خاموش و روشن (یا همان ری استارت) کنید تا حافظه کش پردازنده پاک شود. در حالت کلی، نیازی به پاک کردن کش پردازنده وجود ندارد و این کار به صورت هوشمند توسط خود کامپیوتر انجام میشود.
در این مطلب درباره نحوه عملکرد cpu cache و اهمیت و کاربرد آن صحبت کنیم. امید است که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.